#59

// // Leave a Comment
szybkie parmezanowe tagliatelle z oliwą, czosnkiem i pieczarkami
z kurczakiem 

(2 porcje)
MAKARON RAZOWY TAGLIATELLE (150-200g)
1 POJEDYNCZA PIERŚ Z KURCZAKA
MAŁE PIECZARKI (ok 200g)
CZOSNEK (3 ząbki)
STARTY PARMEZAN (lub inny twardy ser) (100-120g)
SUSZONE OREGANO (2-3 łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK (4-5 łyżek)
SÓL               PIEPRZ
OPCJONALNIE:
ŚWIEŻE OREGANO (garść)          
POSIEKANY SZCZYPIOREK (łyżka)

Obrany czosnek siekamy drobno, kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy kurczaka i pieczarki, smażymy kilka minut. Gdy lekko się zrumienią dodajemy czosnek, doprawiamy suszonym oregano, solą i pieprzem i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy*, przekładamy na patelnię, dodajemy ok 2-3 łyżki oliwy**, starty parmezan, mieszamy i od razu przekładamy na talerze. Posypujemy szczypiorkiem/listkami oregano. Gotowe!

*nie przelewamy zimną wodą! 
**do smażenia zdecydowanie używajmy oliwy z WYTŁOCZYN oliwek (ma wyższą temperaturę wrzenia!)  po usmażeniu składników i dodaniu makaronu, na koniec robiena potrawy lepiej już dodać oliwę EXTRA VERGINE - jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, ale do smażenia niestety się nie nadaje.ale o tym innym razem :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz