HOW TO:
pełnoziarnisty spód do pizzy
Pizza na pełnozarnistym spodzie może wydawać się trudniejsza do wykonania, bo mąka razowa ze względu na swą strukturę zupełnie inaczej chłonie wodę i nie rośnie tak chętnie jak zwykła jasna mąka :) Niemniej jednak, dla chcącego nic trudnego, i i z taką można sobie świetnie dać radę i zrobić pyszną i zdrową pizzę! Warto jednak wiedzieć kilka podstawowych rzeczy. Tym razem przepis na razowe ciasto z użyciem drożdży SUCHYCH. Zaczynamy!
SKŁADNIKI
(na ok. 4 cienkie 15cm pizze)
MĄKA PSZENNA RAZOWA (2 szklanki)
SUCHE DROŻDŻE (ok 10g)
CUKIER (1 łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK (2 łyżki)
BARDZO CIEPŁA WODA (trochę więcej niż 1/2 szklanki)
SÓL (szczypta)
1 Do miseczki wsypujemy drożdże, dodajemy cukier (KONIECZNY! drożdże, by zacząć pracować muszą się najeść), sól. Wlewamy wodę (musi być naprawdę ciepła, ale NIE BARDZO GORĄCA), mieszamy łyżką, aż składniki się rozpuszczą. Odstawiamy na 10 minut (drożdże powinny zacząć się pienić - jednak nie zawsze tak jest więc jeśli Wasze się nie spieniły, jeszcze nie czas na panike.)
2 Do przygotowanego rozczynu dosypujemy mąkę, mieszamy łyżką by składniki się połączyły. Dolewamy oliwę i zaczynamy wyrabiać ciasto dłonią (w razie czego dosypując trochę mąki lub dolewając wody - ma wyjść kula, która nie lepi się do rąk, jednak ciasto powinno zachować swoją "lekkość". Nie przesadzajmy z mąką, bo najzwyczajniej w świecie wyjdzie gniot który nie urośnie! :)
3 Miskę z gotową kulką ciasta przykrywamy dokładnie ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę (jeśli jest ciepło i świeci słońce dobry będzie parapet; można też opatulić miskę dużym kocem - drożdże do pracy potrzebują dużo ciepła!). Ciasto powinno podwoić swoją objętość ok. 2krotnie - pamiętajcie by miska w której jest ciasto była odpowiednio wysoka! (ciasto z jasnej mąki urośnie bardziej i szybciej)
4 Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i delikatnie formujemy z nich cienkie placki. Układamy na blaszce (- NAJLEPIEJ na papierze do pieczenia (ew folii aluminiowej) - dzięki temu nie trzeba używać oliwy do smarowania blaszki i ciasto nie przywrze!).
5 Na cieście układamy dowolne dodatki (o tym już w innych postach :). Jednak warto pamiętać, że:
-SOS - nie może być zbyt rzadki, bo nasze ciasto go wchłonie i pizza będzie "rozmiękła"
-SERY - lepiej dodać na koniec, dzięki temu będą miękkie i ciągnące a nie całkiem wytopione
-WARZYWA - pamiętajmy, że niektóre bardzo szybko się przypiekają i najzwczajniej w świecie mogą się zwęglić, więc czasem warto dodać je w połowie pieczenia
6 No i teraz kolejna BARDZO WAŻNA RZECZ: PIZZĘ PIECZEMY KRÓTKO, W JAK NAJWYŻSZEJ TEMPERATURZE, czyli najlepiej w ok 250* przez 7-10 minut (w zależności od wielkości pizzy i grubości naszego ciasta - to czy jest już dopieczona można łatwo sprawdzić podważając ją nożem - powinno lekko odchodzić od papieru i mieć lekko zrumieniony spód.) Dzięki temu nasza pizza będzie chrupiąca z zewnątrz i puszysta w środku (to zdanie jednak idealnie pasuje do białej mąki - w przypadku razowej nie oczekujmy aż takiej spektakularności, bo ciasto będzie niewątpliwie troche bardziej "zbite" :). Drugą połowę warto piec na termoobiegu.
7 Pizzę wyjmujemy z piekarnika. Gotowe!




0 komentarze:
Prześlij komentarz