#153 syrop dyniowy z cynamonem

// // Leave a Comment
pumpkin&cinammon syrup
syrop dyniowy z cynamonem

(na ok 200ml syropu)
DYNIA (ok 200g - 1/3 szklanki puree)
WODA (3/4 szklanki)
MIÓD (1/2 szklanki)
EKSTRAKT WANILIOWY (łyżeczka)
CYNAMON (2-3 łyżeczki)
IMBIR (1 łyżeczka)
GOŹDZIKI (4-5 szt, całych)
LASKA WANILII (opcjonalnie)

DYNIOWE LATTE:
ZAPARZONE ESPRESSO
SYROP DYNIOWY (2 łyżki)
MLEKO 3,2% (ok 200ml)

Dynię kroimy w kostkę, układamy na folii aluminiowej, posypujemy cynamonem, imbirem i pieczemy w 190* ok 30 minut. Studzimy i blendujemy na gładkie puree. Przelewamy do garnka, dodajemy miód, ekstrakt waniliowy, wanilię, goździki wodę i dodatkową łyżeczkę cynamonu. Podgrzewamy do uzyskania gęstego sosu. Przecedzamy przez gazę/gęste sitko, przelewamy do szczelnie zakręcanej buteleczki. 

DYNIOWE LATTE:
Do filiżanki wlewamy podgrzane i spienione mleko, dodajemy ok 2 łyżki syropu i espresso. Gotowe!

(about 200ml syrup) 
PUMPKIN (about 200g - 1/3 cup puree) 
WATER (3/4 cup) 
HONEY (1/2 cup) 
VANILLA EXTRACT (tsp) 
CINNAMON (2-3 tsp) 
GINGER (1 tsp) 
VANILLA STICK (optional) 

PUMPKIN LATTE: 
freshly brewed ESPRESSO 
PUMPKIN SYRUP (2 tablespoons) 
MILK 3.2% (about 200ml) 

Cut the pumpkin into cubes, put on the aluminium foil, sprinkle with cinnamon, ginger and bake in the owen in 190 * for about 30 minutes. Let it cool down and blend to get smooth puree. Pour it into the pot, add honey, vanilla extract, vanilla, water, and an extra teaspoon of cinnamon. Heated up to get a thick sauce. Strain through muslin cloth / thick strainer, pour into a tightly screw-capped bottle.  Done!

PUMPKIN LATTE: 
Into a cup, pour about 200ml of heated and frothed milk, add  2 tablespoons of syrup and espresso. Mix gently. Ready!
  

0 komentarze:

Prześlij komentarz