#154 słodko-pikantne prażone pestki dyni

// // Leave a Comment
sweet&spicy roasted pumpkin seeds 
słodko-pikantne prażone pestki dyni

(1 blaszka)
PESTKI DYNI W ŁUPINKACH (ok 200g)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU
CYNAMON
CHILLI W PROSZKU (opcjonalnie)
MIÓD (płynny)
SÓL
OLIWA Z OLIWEK

Pestki wrzucamy do miseczki, dodajemy 1-2 łyżki oliwy, miód i przyprawy, mieszamy by pestki pokryły się równomiernie. Żaroodporną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na niego pestki. Pieczemy ok 12-15 minut (/na złoty kolor) w temp 200*, w międzyczasie 1-2 razy mieszając. (ja piekłam na termoobiegu). Gotowe!

PUMPKIN SEEDS, shelled (about 200g) 
HOT PEPPER POWDER 
SWEET PEPPER POWDER 
CINNAMON 
CHILLI POWDER (optional)
HONEY (liquid) 
SALT 
OLIVE OIL 

Throw seeds into a bowl, add 1-2 tablespoons of olive oil, honey and spices, stir to make the seeds covered evenly. Cover a baking tray with a bakins paper, toss the seeds over it. Bake for about 12-15 minutes (/ until golden brown) in 200 *C, stirring 1-2 times during baking. (I baked using convection mode). Let the roasted seeds cool down. Done!
  

0 komentarze:

Prześlij komentarz