#166 zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym, mielonym indykiem, sosem pomidorowo-serowym i miętą

// // Leave a Comment
zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym, mielonym indykiem, sosem pomidorowo-serowym i miętą
casserole with wholewheat pasta, ground turkey and tomato&ricotta sauce

zapiekanka z makaronem pełnoziarnistym, mielonym indykiem, sosem pomidorowo-serowym i miętą

(3-4 porcje)
MAKARON PEŁNOZIARNISTY (ok 200g suchego)
MIELONE MIĘSO Z INDYKA (ok 400-500g)
PASSATA POMIDOROWA (ok 400ml)
SER RICOTTA (150g)
CZOSNEK (2 ząbki)
1 CEBULA
SUSZONE ZIOŁA PROWANSALSKIE (łyżka)
SUSZONA MIĘTA (2 łyżeczki)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (łyżeczka)
SOS SOJOWY (2-3 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL               PIEPRZ
DODATKOWO:
SER MOZARELLA lub inny (na wierzch)
PŁATKI CHILLI
ŚWIEŻ OREGANO (garść)

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy mięso, doprawiamy słodką pieprzem, papryką, sosem sojowym. Smażymy ok 8-10 minut co jakiś czas mieszając. Zrumienione mięso przekładamy o naczynia z makaronem, a na nagrzaną już patelnię wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie i miętę, doprawiamy solą i smażymy 2-3 minuty. Gdy cebula zmięknie i lekko się zrumieni dodajemy passatę pomidorową. Całość gotujemy ok 2-3 minuty, po czym zdejmujemy z ognia, stopniowo dodajemy ricottę, mieszają c energicznie  (najlepiej rózgą kuchenną) by powstał gęsty, kremowy sos. Sosem zalewamy makaron i mięso. Na wierzchu układamy plasterki mozarelli, posypujemy płatkami chilli, oregano i zapiekamy w 190* ok 25 minut. Gotowe!


(3-4 servings)
WHOLEWHEAT PASTA (about 200g dry)
GROUND TURKEY (about 400-500g)
TOMATO PUREE (about 300ml)
RICOTTA CHEESE (150g)
GARLIC (2 cloves)
1 ONION
HERBES DE PROVENCE (1 tablespoon)
DRIED MINT (2 teaspoons)
SWEET PEPPER POWDER (teaspoon)
SOY SAUCE (2-3 tablespoons)
OLIVE OIL
SALT                PEPPER
ADDITIONALLY:
LIGHT MOZARELLA or other cheese (on top)
CHILLI FLAKES
FRESH OREGANO (a handful)

Cook the pasta /al dente/, drain off and translate into a casserole dish.
On a frying pan, warm up 1 tablespoon olive oil, add the meat, season with fresh pepper, paprika and soy sauce. Fry for about 8-10 minutes stirring occasionally, until the meat gets slightly browned. Move it to the pasta, put the hot pan again on the stove,  add the chopped into small cubes onion,  squeezed garlic, herbs de provence and mint, season with salt and fry for 2-3 minutes. When the onion is tender and lightly browned, add the tomato passata. Cook everything for about 2-3 minutes, then take the pan off the heat, add the ricotta, mix (preferably using a kitchen rod) to create a thick, creamy sauce. Pour the sauce over pasta and meat. On top, put slices of mozzarella, sprinkle with chilli flakes, oregano leaves and bake in 190*C for about 25 minutes. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz