#165 omlet kukurydziany z wędzonym łososiem, awokado i miętą

// // Leave a Comment
kukurydziany omlet z wędzonym łososiem, awokado i miętą
corn omelette with smoked salmon, avocado and mint

kukurydziany omlet z wędzonym łososiem, awokado i miętą

(2 omlety)
OMLET:
2 JAJKA
3 ŁYŻKI MĄKI KUKURYDZIANEJ
MLEKO (ok 100ml)
SÓL

DODATKI:
WĘDZONY ŁOSOŚ (ok 100g)
1 DOJRZAŁE AWOKADO
SEREK KREMOWY/JOGURT GRECKI
ŚWIEŻA MIĘTA (garść)
SUSZONA MIĘTA (2 łyżeczki)
PIEPRZ

Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy mleko, sól i mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy konsystencji śmietany)
Masę wylewamy na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię (jeśli takiej nie mamy, najpierw rozgrzewamy na niej niewielką ilość oliwy), rozprowadzamy równomiernie i smażymy ok 1-2 minuty z każdej strony (do lekkiego zrumienienia). Przekładamy na talerz, od razu smarujemy od wewnątrz serkiem, na nim układamy kawałki łososia, obrane i pokrojone w plastry awokado. Posypujemy pieprzem, suszoną i świeżą miętą i zwijamy z obu stron. Gotowe!


(2 omelettes)
OMELETT:
2 EGGS
CORN FLOUR (3 tablespoons)
MILK (about 100ml)
SALT

FILLING:
SMOKED SALMON (about 100g)
1 RIPE AVOCADO
CREAM CHEESE / GREEK YOGURT
FRESH MINT (handful)
DRIED MINT (2 teaspoons)
PEPPER

Stick the eggs into a bowl, add milk, salt and flour, stir until smooth (the mass should have a consistency of a sour cream)
Pour the mass over a hot non-stick frying pan (if you do not have such pan, at first warm up a small amount of olive oil on it), distribute evenly and fry for about 1-2 minutes each side (for a slightly brown color). Move the omelette on a plate and right away smear the inside with cheese. On top, put the pieces of salmon, and slices of avocado. Sprinkle with freshly ground pepper, dried and fresh mint and wrap both sides. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz