corn omelette with smoked salmon, avocado and mint
kukurydziany omlet z wędzonym łososiem, awokado i miętą
(2 omlety) OMLET: 2 JAJKA 3 ŁYŻKI MĄKI KUKURYDZIANEJ MLEKO (ok 100ml) SÓL DODATKI: WĘDZONY ŁOSOŚ (ok 100g) 1 DOJRZAŁE AWOKADO SEREK KREMOWY/JOGURT GRECKI ŚWIEŻA MIĘTA (garść) SUSZONA MIĘTA (2 łyżeczki) PIEPRZ Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy, dodajemy mleko, sól i mąkę, mieszamy do uzyskania jednolitej masy konsystencji śmietany) Masę wylewamy na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię (jeśli takiej nie mamy, najpierw rozgrzewamy na niej niewielką ilość oliwy), rozprowadzamy równomiernie i smażymy ok 1-2 minuty z każdej strony (do lekkiego zrumienienia). Przekładamy na talerz, od razu smarujemy od wewnątrz serkiem, na nim układamy kawałki łososia, obrane i pokrojone w plastry awokado. Posypujemy pieprzem, suszoną i świeżą miętą i zwijamy z obu stron. Gotowe! | (2 omelettes) OMELETT: 2 EGGS CORN FLOUR (3 tablespoons) MILK (about 100ml) SALT FILLING: SMOKED SALMON (about 100g) 1 RIPE AVOCADO CREAM CHEESE / GREEK YOGURT FRESH MINT (handful) DRIED MINT (2 teaspoons) PEPPER Stick the eggs into a bowl, add milk, salt and flour, stir until smooth (the mass should have a consistency of a sour cream) Pour the mass over a hot non-stick frying pan (if you do not have such pan, at first warm up a small amount of olive oil on it), distribute evenly and fry for about 1-2 minutes each side (for a slightly brown color). Move the omelette on a plate and right away smear the inside with cheese. On top, put the pieces of salmon, and slices of avocado. Sprinkle with freshly ground pepper, dried and fresh mint and wrap both sides. Done! |
0 komentarze:
Prześlij komentarz