#168 kurczak pomarańczowo-imbirowy

// // Leave a Comment
kurczak pomarańczowo-imbirowy



quick orange&ginger chicken

kurczak pomarańczowo-imbirowy

(2-3 porcje)
PIERŚ Z KURCZAKA (ok 500g)
1 DUŻA DOJRZAŁA POMARAŃCZA (+pół łyżeczki skórki startej z pomarańczy)
CZOSNEK (1 mały ząbek)
MIÓD (2 płaskie łyżki)
SOS SOJOWY (1 łyżka)
SPROSZKOWANY IMBIR (1-2 łyżeczki)
MĄKA (opcjonalnie - łyżeczka)
CYNAMON (płaska łyżeczka)
SUSZONA SZAŁWIA  (opcjonalnie - pół łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL        PIEPRZ

DO PODANIA:
KASZA JĘCZMIENNA (u mnie pęczak)

Kurczaka kroimy w poprzek na fileciki grubości ok 1-2cm, wrzucamy do miseczki. Dodajemy przyprawy, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i oliwę, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kawałki kurczaka wraz z marynatą, smażymy by mięso lekko się zrumieniło. Pomarańczę obieramy, usuwamy zewnętrzną błonkę, miąższ kroimy w kostkę. Dodajemy do usmażonego kurczaka razem z miodem i  skórką pomarańczową. Gdy miód się rozpuści, dolewamy kilka łyżek wody i smażymy całość na małym ogniu lekko mieszając, by powstał gęsty sos. Na koniec doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowe!



(2-3 servings)
CHICKEN BREAST (about 500g)
1 BIG RIPE ORANGE (+ half a teaspoon grated orange peel)
Garlic (1clove)
HONEY (2 tablespoons)
SOY SAUCE (1 tablespoon)
GINGE POWDER (1-2 teaspoons)
FLOUR (optional - teaspoon)
CINNAMON (1 flat teaspoon)
DRIED SAGE (optional - half a teaspoon)
OLIVE OIL
SALT        PEPPER

TO SERVE:
BARLEY 

Cut the chicken crosswise into 1-2 cm thick fillets, throw them into the bowl. Add the spices, soy sauce, squeezed garlic and olive oil, stir and leave for a few minutes. Warm up the frying pan, add the chicken (with the marinade), fry for a few minutes for the meat to slightly brown. Peel the orange, remove the outer flap and cut the fruit into cubes. Add it to the fried chicken with honey and orange peel. As soon as the honey melts, pour a few tablespoons of water and fry the whole thing over low heat gently stirring to get a thick sauce. At the end, season the dish with salt and freshly ground pepper. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz