healthy oatmeal pancakes with blackberry mousse and white cheese
zdrowe pankejki z płatkami owsianymi, musem jeżynowym i białym serem
(ok 10 szt) PŁATKI OWSIANE BŁYSKAWICZNE, zblendowane na mąkę (1/2 szklanki) MĄKA ŻYTNIA/PSZENNA (ok 1/2 szklanki) 1 JAJKO JOGURT NATURALNY (2 łyżki) WODA (ok 100ml) MLEKO (ok 150ml) PROSZEK DO PIECZENIA (płaska łyżeczka) CUKIER WANILIOWY (opcjonalnie - 1 łyżeczka) PŁYNNY MIÓD (opcjonalnie - 1 łyżeczka) OLIWA Z OLIWEK / MASŁO (do smażenia) SÓL (szczypta) DO PODANIA: DŻEM/MUS JEŻYNOWY (lub jagodowy czy porzeczkowy) BIAŁY SER LISTKI MIĘTY/MELISY Zblendowane płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Gdy napęcznieją, dodajemy pozostałe składniki i roztrzepujemy dokładnie rózgą do uzyskania gęstej masy konsystencji śmietany. (można dolać nieco więcej/mniej mleka). Na nieprzywierającej patelni rozprowadzamy (np pędzelkiem) niewielką ilość oliwy (lub masła) i smażymy placki z każdej strony ok 1-2 minuty na złoty kolor. Przekładamy na talerz, posypujemy pokruszonym serem i musem jeżynowym. Gotowe! | (about 10 pcs) INSTANT OATMEAL, blended into a flour (1/2 cup) RYE/WHEAT FLOUR (ca 1/2 cup) 1 EGG NATURAL YOGURT (2 tablespoons) WATER (about 100ml) MILK (about 150ml) BAKING POWDER (1 flat teaspoon) VANILLA SUGAR (optional - 1 teaspoon) LIQUID HONEY (optional - 1 teaspoon) OLIVE OIL/ BUTTER (for frying) SALT (a pinch) TO SERVE: BLACKBERRY (or blueberry/blackcurrant) MOUSSE /JAM WHITE CHEESE FRESH MINT / MELISA LEAVES Pour the blended oats into a bowl and add the boiling water. Stir and leave for a few minutes for the oats to swell, then add the remaining ingredients and thoroughly mix with a kitchen rod to get a thick creamy pulp (you can add a little more / less milk). On a non-stick frying pan, distribute (for eg. using a special brush) a small amount of olive oil (or butter) and fry the patties about 1 minute each side until golden brown. Move the pancakes on the plates, sprinkle with shredded cheese and pour over with blackberry mousse. Done! |
0 komentarze:
Prześlij komentarz