#169 zdrowe pankejki z płatkami owsianymi, musem jeżynowym i białym serem

// // Leave a Comment
zdrowe pankejki z płatkami owsianymi, musem jeżynowym i białym serem


healthy oatmeal pancakes with blackberry mousse and white cheese

zdrowe pankejki z płatkami owsianymi, musem jeżynowym i białym serem

(ok 10 szt)
PŁATKI OWSIANE BŁYSKAWICZNE, zblendowane na mąkę (1/2 szklanki)
MĄKA ŻYTNIA/PSZENNA (ok 1/2 szklanki)
1 JAJKO
JOGURT NATURALNY (2 łyżki)
WODA (ok 100ml)
MLEKO (ok 150ml)
PROSZEK DO PIECZENIA (płaska łyżeczka)
CUKIER WANILIOWY (opcjonalnie - 1 łyżeczka)
PŁYNNY MIÓD (opcjonalnie - 1 łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK / MASŁO (do smażenia)
SÓL (szczypta)

DO PODANIA:
DŻEM/MUS JEŻYNOWY (lub jagodowy czy porzeczkowy)
BIAŁY SER
LISTKI MIĘTY/MELISY

Zblendowane płatki wsypujemy do miski i zalewamy wrzącą wodą. Gdy napęcznieją, dodajemy pozostałe składniki i roztrzepujemy dokładnie rózgą do uzyskania gęstej masy konsystencji śmietany. (można dolać nieco więcej/mniej mleka). Na nieprzywierającej patelni rozprowadzamy (np pędzelkiem) niewielką ilość oliwy (lub masła) i smażymy placki z każdej strony ok 1-2 minuty na złoty kolor. Przekładamy na talerz, posypujemy pokruszonym serem i musem jeżynowym. Gotowe!

(about 10 pcs)
INSTANT OATMEAL, blended into a flour (1/2 cup)
RYE/WHEAT FLOUR (ca 1/2 cup)
1 EGG
NATURAL YOGURT (2 tablespoons)
WATER (about 100ml)
MILK (about 150ml)
BAKING POWDER (1 flat teaspoon)
VANILLA SUGAR (optional - 1 teaspoon)
LIQUID HONEY (optional - 1 teaspoon)
OLIVE OIL/ BUTTER (for frying)
SALT (a pinch)

TO SERVE:
BLACKBERRY (or blueberry/blackcurrant) MOUSSE /JAM 
WHITE CHEESE
FRESH MINT / MELISA LEAVES

Pour the blended oats into a bowl and add the boiling water. Stir and leave for a few minutes for the oats to swell, then add the remaining ingredients and thoroughly mix with a kitchen rod to get a thick creamy pulp (you can add a little more / less milk). On a non-stick frying pan, distribute (for eg. using a special brush) a small amount of olive oil (or butter) and fry the patties about 1 minute each side until golden brown. Move the pancakes on the plates, sprinkle with shredded cheese and pour over with blackberry mousse. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz