#178 kulki z indyka w sosie kokosowym z curry i miętą

// // Leave a Comment
curry turkey meatballs with mint
kulki z indyka w sosie kokosowym z curry i miętą


(2-3 porcje)
MIELONE MIĘSO Z INDYKA (500g)
CEBULA DYMKA (ze szczypiorkiem)
ŚWIEŻA MIĘTA/MELISA (łyżka posiekanej)
ŚWIEŻA PIETRUSZKA (łyżka posiekanej)
CZOSNEK (1 ząbek)
SUSZONA MIĘTA (łyżeczka)
CURRY W PROSZKU (2 łyżeczki)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (1 łyżeczka)
KMIN RZYMSKI  (opcjonalnie) (1/2 łyżeczki)
SOS SOJOWY (3 łyżki)
CZERWONA PASTA CURRY (opcjonalnie) (1/4 łyżeczki)
MLEKO KOKOSOWE (ok 250ml)
OLIWA Z OLIWEK

DO PODANIA:
RYŻ JAŚMINOWY/BASMATI/DZIKI
ZIARNA SEZAMU
ŚWIEŻA ROSZPONKA
SZCZYPIOREK 

Do miski wkładamy mięso, dodajemy posiekaną jak najdrobniej cebulkę, połowę szczypiorku, miętę, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1/2 łyżeczki curry, 2 łyżki sosu sojowego, , sól i pieprz. Ugniatamy dłonią by składniki dobrze się połączyły. Z masy formujemy małe (wielkości orzech włoskiego) kuleczki. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, wrzucamy indyka, dodajemy resztę curry, słodką paprykę, kmin i smażymy 6-8 minut co jakiś czas mieszając by mięso równomiernie się zrumieniło. Usmażone kulki przekładamy do garnka, dolewamy mleko kokosowe, łyżkę sosu sojowego, pastę curry, ok 50-100 ml wody i gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut by sos lekko zgęstniał. Podajemy z ryżem, wierzch posypujemy ziarenkami sezamu i świeżym szczypiorkiem. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz