#177 fit czekoladowa jaglanka z puddingiem chia i miętą

// // Leave a Comment
millet morning chia pudding mint

fit czekoladowa jaglanka z puddingiem chia i miętą


(2 porcje)
KASZA JAGLANA (1 szklanka suchej - ok 200g)
NASIONKA CHIA (2 łyżki)
MLEKO ROŚLINNE LUB KROWIE (ok 400ml)
KAKAO W PROSZKU (ok 3 łyżki)
EKSTRAKT WANILIOWY (kilka kropel)
KSYLITOL (ok 3-4 łyżeczki lub do smaku) / MIÓD (2-3 łyżeczki)
LISTKI MIĘTY (do posypania)

PUDDING CHIA, wersja "szybka" : do rondelka wsypujemy chia, , dolewamy 200ml mleka, ekstrakt waniliowy, dobrze mieszamy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut co jakiś czas mieszając (ma powstać gęsty pudding). Dosładzamy do smaku.
PUDDING CHIA, wersja "wolna" : nasionka chia wsypujemy do kubeczka, zalewamy mlekiem, dodajemy ekstrakt i dobrze mieszamy, wkładamy do lodówki na noc. Rano pudding gotowy :)

Kaszę jaglaną dobrze przepłukujemy  (najlepiej 3 razy - w ten sposób pozbędziemy się goryczkowatego posmaku). Do rondelka wlewamy szklankę wody, 200ml mleka i szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu ok 15-20 minut (by kasza całkowicie wchłonęła płyn i powstała gęsta masa. (jeśli masa gęstnieje zbyt szybko a kasza wciąż jest twardawa, po prostu dolewamy więcej mleka). Dodajemy kakao, dosładzamy. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty, przelewamy do miseczek. Wierzch polewamy puddingiem i posypujemy listkami mięty. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz