w kremowym sosie z mascarpone
(1-2 porcje)
MAKARON (dowolny) (100-150g)
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO (100g)
1 MAŁA CZERWONA CEBULA
CZOSNEK (1 ząbek)
SEREK MASCARPONE (3-4 łyżki)
RUKOLA (kilka listków)
ORZECHY WŁOSKIE (8-10szt)
SOK Z CYTRYNY (na oko, ok. 1 łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy odlewając do osobnego naczynia ok 1/3 szklanki wody (na później). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy chwilę, aż cebulka zmięknie i się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek i zmniejszamy ogień na mały. W naczynku łączymy mascarpone, sok z cytryny, bardzo drobno posiekaną rukolę, dodajemy trochę wody z makaronu by powstał gęsty, jednolity sos. Całość wlewamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy chwilę*. Pod koniec do sosu dodajemy pokrojonego łososia i posiekane orzechy. Mieszamy delikatnie, na koniec łączym z makaronem. Przekładamy na talerze. Gotowe!
*na bardzo małym ogniu, nie zagotowywujemy!



0 komentarze:
Prześlij komentarz