#17

// // Leave a Comment
makaron z wędzonym łososiem, rukolą i orzechami włoskimi
 w kremowym sosie z mascarpone 

(1-2 porcje)
MAKARON (dowolny) (100-150g)           
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO (100g)               
1 MAŁA CZERWONA CEBULA            
CZOSNEK (1 ząbek)             
SEREK MASCARPONE (3-4 łyżki)         
RUKOLA (kilka listków)         
ORZECHY WŁOSKIE (8-10szt)           
SOK Z CYTRYNY (na oko, ok. 1 łyżeczka)           
OLIWA Z OLIWEK          
SÓL          PIEPRZ

Makaron gotujemy al dente, odcedzamy odlewając do osobnego naczynia ok 1/3 szklanki wody (na później). Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę i smażymy chwilę, aż cebulka zmięknie i się zeszkli. Pod koniec dodajemy czosnek i zmniejszamy ogień na mały. W naczynku łączymy mascarpone, sok z cytryny, bardzo drobno posiekaną rukolę, dodajemy trochę wody z makaronu by powstał gęsty, jednolity sos. Całość wlewamy na patelnię, doprawiamy solą i pieprzem i podgrzewamy chwilę*.  Pod koniec do sosu dodajemy pokrojonego łososia i posiekane orzechy. Mieszamy delikatnie, na koniec łączym z makaronem. Przekładamy na talerze. Gotowe!

*na bardzo małym ogniu, nie zagotowywujemy!

0 komentarze:

Prześlij komentarz