szybki kurczak sojowo-pomarańczowy
z imbirem, miodem i chilli
(2-3 porcje)
PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA
2 ŚREDNIE CEBULE
2 ZĄBKI CZOSNKU
ŚWIEŻY IMBIR (ok 2cm. pasek)
SOS SOJOWY (6-7 łyżek)
1 POMARAŃCZA
OCET BALSAMICZNY (2 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK
SOK Z CYTRYNY
MIÓD (1-2 łyżki)
OSTRA MIELONA PAPRYKA (1 łyżeczka)
SÓL PIEPRZ
OPCJONALNIE:
1 mała papryczka chilli
SUSZONA SKÓRKA CYTRYNOWA (1/4 łyżeczki)
Pomarańczę myjemy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach (tylko pomarańczową część!) Kurczaka kroimy w poprzek na fileciki grubości ok 2cm. Wrzucamy do miseczki, dodajemy obrany i posiekany imbir, sos sojowy (ok. 4 łyżki), 1-2 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, paprykę, posiekaną papryczkę chilli, suszoną skórkę cytrynową, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. W międzyczasie obieramy warzywa, cebulę kroimy je w kosteczkę, czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy chwilę na małym ogniu aż cebula lekko się zeszkli i zrumieni, pod koniec dodając czosnek*. Przekładamy warzywa do garnka. a na patelnię wrzucamy kurczaka z marynatą. Smażymy po kilka minut z obydwu stron (pod przykryciem by kurczak pozostał soczysty a sos nie odparował). Pod koniec zdemujemy pokrywkę, dodajemy miód, sok z drugiej części pomarańczy i dodatkowe 2 łyżki sosu sojowego. Smażymy jeszcze kilka minut, po czym przekładamy wszystko do garnka z cebulą. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki, dodajemy trochę wody i dusimy kilkanaście minut pod przykryciem (im dłużej, tym w zasadzie lepiej, bo kurczak będzie bardziej miękki!). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Dobre z ryżem, z kaszą, samo też :)
*to ważne, by nie smażyć czosnku zbyt długo, bo robi się gorzki i niedobry



0 komentarze:
Prześlij komentarz