#16

// // Leave a Comment
szybki kurczak sojowo-pomarańczowy
 z imbirem, miodem i chilli 

(2-3 porcje)
PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA           
2 ŚREDNIE CEBULE            
2 ZĄBKI CZOSNKU   
ŚWIEŻY IMBIR (ok 2cm. pasek)           
SOS SOJOWY (6-7 łyżek)              
1 POMARAŃCZA               
OCET BALSAMICZNY (2 łyżki)           
OLIWA Z OLIWEK         
SOK Z CYTRYNY          
MIÓD (1-2 łyżki)          
OSTRA MIELONA PAPRYKA (1 łyżeczka)               
SÓL             PIEPRZ
OPCJONALNIE: 
1 mała papryczka chilli         
SUSZONA SKÓRKA CYTRYNOWA (1/4 łyżeczki)

Pomarańczę myjemy i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach (tylko pomarańczową część!) Kurczaka kroimy w poprzek na fileciki grubości ok 2cm. Wrzucamy do miseczki, dodajemy obrany i posiekany imbir, sos sojowy (ok. 4 łyżki), 1-2 łyżki oliwy, ocet balsamiczny, sok wyciśnięty z połowy pomarańczy, paprykę, posiekaną papryczkę chilli, suszoną skórkę cytrynową, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. W międzyczasie obieramy warzywa, cebulę kroimy je w kosteczkę, czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy na nią cebulę. Smażymy chwilę na małym ogniu aż cebula lekko się zeszkli i zrumieni, pod koniec dodając czosnek*. Przekładamy warzywa do garnka. a na patelnię wrzucamy kurczaka z marynatą. Smażymy po kilka minut z obydwu stron (pod przykryciem by kurczak pozostał soczysty a sos nie odparował). Pod koniec zdemujemy pokrywkę, dodajemy miód, sok z drugiej części pomarańczy i dodatkowe 2 łyżki sosu sojowego. Smażymy jeszcze kilka minut, po czym przekładamy wszystko do garnka z cebulą. Mieszamy delikatnie wszystkie składniki, dodajemy trochę wody i dusimy kilkanaście minut pod przykryciem (im dłużej, tym w zasadzie lepiej, bo kurczak będzie bardziej miękki!). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe! Dobre z ryżem, z kaszą, samo też :)

*to ważne, by nie smażyć czosnku zbyt długo, bo robi się gorzki i niedobry

0 komentarze:

Prześlij komentarz