z pesto orzechowo-pietruszkowym
Robi się go dosłownie w 10 minut. Baardzo aromatyczny, soczysty, fajny na wiosnę. Do ryżu, do pieczonych ziemniaków, do czego chcecie :)
(2 porcje)
2 ŚWIEŻE FILETY Z PSTRĄGA BEZ SKÓRKI (300g)
PĘCZEK ŚWIEŻEJ PIETRUSZKI
ŚWIEŻA BAZYLIA (opcjonalnie) (kilka listków)
ORZECHY ZIEMNE (garść)
SUSZONE POMIDORY W ZALEWIE (1-2)
OLIWA Z OLIWEK (kilka łyżek)
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)
PAPRYKA SŁODKA W PROSZKU (łyżeczka)
PAPRYKA WĘDZONA W PROSZKU (łyżeczka)
SÓL PIEPRZ
Filety myjemy i osuszamy, oprószamy papryką, solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy na rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy po kilka minut z każdej strony, by ryba z wierzchu lekko się zrumieniła, lecz w środku wciąż była soczysta. Pietruszkę i bazylię siekamy, wrzucamy do blendera, dodajemy orzechy, oliwę*, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, blendujemy. Usmażoną rybę przekładamy na talerz, polewamy pesto. Na wierzchu układamy pokrojone drobno suszone pomidory. Gotowe!
*oliwy "na oko", żeby dobrze sięz zblendowało na jednolitą masę.



0 komentarze:
Prześlij komentarz