#20

// // Leave a Comment
razowe pancakes waniliowe
 z syropem klonowym i siekanymi migdałami 

(1-2 porcje)
MĄKA PSZENNA RAZOWA (1 szklanka)                 

1 JAJKO             
MAŚLANKA (3/4 szklanki)           
PROSZEK DO PIECZENIA (1 łyżeczka)               
SODA OCZYSZCZONA (1 łyżeczka)               
AROMAT WANILIOWY (kilka kropli)           
CUKIER WANILIOWY (1 łyżeczka)          
MIÓD (opcjonalnie) (2 łyżeczki)          
OLIWA Z OLIWEK (2-3 łyżki)           
SÓL (szczypta)
DODATKOWO: SYROP KLONOWY, SIEKANE MIGDAŁY

W blenderze (lub w misce - przy użyciu miksera/ręcznie) miksujemy wszystkie składniki (ŁĄCZNIE Z OLIWĄ!) do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy (jak śmietana).* Smażymy z obydwu stron** na złotobrązowy kolor. Przekładamy na talerz, polewamy syropem klonowym i posypujemy siekanymi migdałami. Gotowe! 

*jeśli masa jest zbyt płynna - dosypujemy trochę mąki, jeśli zbyt gęsta - maślanki.
**na SUCHEJ patelni (tłuszcz dodaliśmy już do ciasta)
      na ŚREDNIM ogniu (dzięki temu pancakes będą miały czas, by "wyrosnąć" )

0 komentarze:

Prześlij komentarz