z syropem klonowym i siekanymi migdałami
(1-2 porcje)
MĄKA PSZENNA RAZOWA (1 szklanka)
1 JAJKO
MAŚLANKA (3/4 szklanki)
PROSZEK DO PIECZENIA (1 łyżeczka)
SODA OCZYSZCZONA (1 łyżeczka)
AROMAT WANILIOWY (kilka kropli)
CUKIER WANILIOWY (1 łyżeczka)
MIÓD (opcjonalnie) (2 łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK (2-3 łyżki)
SÓL (szczypta)
DODATKOWO: SYROP KLONOWY, SIEKANE MIGDAŁY
W blenderze (lub w misce - przy użyciu miksera/ręcznie) miksujemy wszystkie składniki (ŁĄCZNIE Z OLIWĄ!) do uzyskania jednolitej, dość gęstej masy (jak śmietana).* Smażymy z obydwu stron** na złotobrązowy kolor. Przekładamy na talerz, polewamy syropem klonowym i posypujemy siekanymi migdałami. Gotowe!
*jeśli masa jest zbyt płynna - dosypujemy trochę mąki, jeśli zbyt gęsta - maślanki.
**na SUCHEJ patelni (tłuszcz dodaliśmy już do ciasta)
na ŚREDNIM ogniu (dzięki temu pancakes będą miały czas, by "wyrosnąć" )



0 komentarze:
Prześlij komentarz