pyszna sałatka z łososiem, mango, serem pleśniowym i szpinakiem
ze świeżą bazylią i lekkim sosem jogurtowym
(1 porcja)
ŁOSOŚ WĘDZONY (2 plastry - ok 50g)
SER PLEŚNIOWY LAZUR (lub inny) (50g)
DOJRZAŁE MANGO (pół)
MAŁA GRUSZKA (pół)
1 MANDARYNKA
ŚWIEŻY SZPINAK (garść)
SOK Z CYTRYNY (1-2 łyżki)
JOGURT GRECKI (2-3 łyżki)
MUSZTARDA (łyżeczka)
MIÓD (płaska łyżeczka)
Obrane mango i nieobraną gruszkę kroimy w kostkę, mandarynkę dzielimy na cząstki. Umyty szpinak wrzucamy do pojemnika, dodajemy owoce i skrapiamy sokiem z cytryny*, delikatnie mieszamy. Na wierzchu układamy poszarpane kawałki łososia, pokruszony ser i listki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym naczynku mieszamy jogurt, musztardę i miód. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed jedzeniem. Gotowe!
*dzięki temu owoce nie ściemnieją



0 komentarze:
Prześlij komentarz