(2 porcje)
MAKARON TAGLIATELLE (150-200g)
1 POJEDYNCZA PIERŚ Z KURCZAKA
CZOSNEK (2-3 ząbki)
ŚWIEŻA BAZYLIA (garść)(może też być mrożona bazylia)
SUSZONA BAZYLIA (1-2 łyżeczki)
SUSZONE POMIDORY W ZALEWIE (4-5 szt)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy kurczaka, posypujemy suszoną bazylią i smażymy 5-7minut na średnim ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając*. Zdejmujemy przykrywkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną drobno świeżą bazylię i pokrojone w kosteczkę pomidory. Smażymy jeszcze ok 2 minuty, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dolewamy ok 3-4 łyżki oliwy. Łączymy z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Gotowe!
*dzięki temu kurczak pozostanie soczysty!



0 komentarze:
Prześlij komentarz