z cytrynową oliwą z oliwek
(2 porcje)
1 PUSZKA TUŃCZYKA W SOSIE WŁASNYM (odcedzonego)
KASZA KUSKUS (100g)
OGÓREK GRUNTOWY (2-3 szt)
1 CZERWONA CEBULKA
ORZECHY NERKOWCA (garść)
PĘCZEK ŚWIEŻYCH ZIÓŁ (u mnie bazylia, mięta i melisa)
OLIWA Z OLIWEK EXTRA VERGINE (3-4 łyżki)
SOK Z CYTRYNY (2 łyżki)
SUSZONA MIĘTA (łyżeczka)
MIÓD (ok. pół łyżeczki)
SÓL PIEPRZ
OPCJONALNIE : SER FETA (50g)
Kuskus zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach odcedzamy. Obrane górki kroimy w kosteczkę, cebulkę siekamy drobno. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy tuńczyka, (ser) i pokrojone (lub rozdrobnione w moździerzu) orzechy. W naczynku łączymy oliwę, sok z cytryny i miód, dodajemy suszoną miętę, posiekane zioła, mieszamy. Sos dodajemy do sałatki, całość doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Gotowe!



0 komentarze:
Prześlij komentarz