FIT
pikantny kurczak z czerwoną cebulą
w paprykowo-pomidorowym sosie z octem ryżowym
(2 porcje)
KASZA KUSKUS (100g)
1 PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA
PIECZARKI (100g)
2 CZERWONE CEBULE
ZIELONA PAPRYKA (pół)
KONCENTRAT POMIDOROWY (3 czubate łyżki)
OCET RYŻOWY (1/4 szklanki)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (1,5 łyżeczki)
CHILLI W PROSZKU (wedle uznania; u mnie ok. pół łyżeczki)
ZIOŁA PROWANSALSKIE (łyżeczka)
CUKIER TRZCINOWY (łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ (najlepiej czerwony)
Piersi z kurczaka lekko nacinamy z obu stron, oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem, papryką i smażymy pod przykryciem na patelni grillowej/teflonowej bez dodatku tłuszczu, 5-6 minut z każdej strony*. Kuskus zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach odcedzamy. Obrane cebule i pieczarki i paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy warzywa, smażymy kilka minut aż zmiękną i odparują. W naczynku mieszamy koncentrat, ocet ryżowy, 3-4 łyżki wody, paprykę, chilli, zioła prowansalskie i cukier. Sos przelewamy do warzyw, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu ok 5 minut by ocet złagodniał. Przygotowanego wcześniej kurczaka kroimy na kawałki, mieszamy z warzywami. Dodajemy kuskus i wykładamy na talerze. Gotowe!
*to, czy kurczak jest dobrze usmażony w środku najprościej sprawdzić wbijając w niego widelec ; można też ugotować kurczaka na parze



0 komentarze:
Prześlij komentarz