(2 porcje)
1 UGOTOWANY* BROKUŁ (świeży lub mrożony)
SER CHEDDAR (lub inny twardy ser) (ok 60g)
JOGURT GRECKI (2-3 łyżki)
MLEKO (50-100ml)
CZOSNEK (2 ząbki)
SOK Z CYTRYNY (łyżka)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
Czosnek obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy kilkanaście sekund**. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do blendera. Dodajemy ugotowany brokuł, 1-2 łyżki jogurtu, 3-4 łyżki mleka, łyżkę soku z cytryny i blendujemy na gładką masę***. Przelewamy do garnka, podgrzewamy. Dodajemy starty ser i mieszamy, by ser całkowicie się rozpuścił. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przelewamy do miseczek. Gotowe!
*JAK DOBRZE UGOTOWAĆ BROKUŁ?
otóż,
-by zachował swój piękny zielony kolor, do wody w której będziemy go gotować należy dodać łyżkę soku z CYTRYNY, łyżeczkę CUKRU i szczyptę SOLI.
-najlepszy (moim zdaniem) brokuł, po ugotowaniu wciąż jest lekko twardawy i chrupki - widelec powinien wbijać się w niego, lecz z wyraźnie odczuwanym oporem.
-po ugotowaniu brokuł przepłukujemy LODOWATĄ wodą - jeśli tego nie zrobimy, pomimo że odcedzony, najprawdopodobniej bezwstydnie rozmięknie na sitku!
**czosnek ma się jedynie delikatnie podrumienić, nie można smażyć go długo - zrobi się wtedy gorzki i niesmaczny!
***jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy więcej mleka



0 komentarze:
Prześlij komentarz