kurczak zapiekany z kremowym serkiem
w chrupiącej miodowo-sezamowej panierce
(2-4 porcje)
4 DUŻE UDKA Z KURCZAKA
SEREK KREMOWY (typu Philadelphia) (4 czubate łyżki)
1 DUŻA CZERWONA CEBULA
1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI CUKINIA
CZOSNEK (2 ząbki)
ZIARNA SEZAMU (2-3 łyżki)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU
PŁATKI CHILLI / CHILLI W PROSZKU
SUSZONE OREGANO
MIÓD (2 łyżki)
SOS SOJOWY (2 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK (3-4 łyżki)
SÓL PIEPRZ
Cukinię myjemy, kroimy w plasterki. Obraną cebulę kroimy na pół, następnie w piórka. Warzywa układamy na dnie żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano. W naczynku mieszamy oliwę z oliwek, miód i sos sojowy. Kurczaka myjemy, wkładamy do miski, polewamy marynatą i chłodzimy w lodówce ok 30 minut. Czosnek siekamy drobno, mieszamy z serkiem. Pod skórkę każdego udka wkładamy po łyżce nadzienia. Udka układamy w naczyniu między warzywami, polewamy pozostałą marynatą, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, i płatkami chilli. Całość posypujemy ziarnami sezamu i pieczemy w temperaturze 200* ok godzinę*. Gotowe!
*im lepiej kurczak się upiecze, tym będzie mniej "żylasty"; dobrze upieczone udka są mięciutkie a mięso bez trudu odchodzi od kości



0 komentarze:
Prześlij komentarz