fit grillowany kurczak pomidorowy z czosnkiem i ostrym pesto szpinakowym
(2 porcje)
1 PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA
KONCENTRAT/PRZECIER POMIDOROWY (ok 4 łyżki)
CZOSNEK (3 ząbki)
ŚWIEŻY SZPINAK (ok 150g)
ORZESZKI ZIEMNE (łyżka)
JOGURT GRECKI/naturalny (łyżka)
SUSZONA BAZYLIA I OREGANO
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU
OLIWA Z OLIWEK (2 łyżki)
SÓL PIEPRZ
OPCJONALNIE: PŁATKI CHILLI
Kurczaka oczyszczamy z błonek, rozbijamy tłuczkiem na cienkie filety. Oprószamy solą, pieprzem, smarujemy z obydwu stron koncentratem/przecierem, posypujemy bazylią i oregano. Na wierzchu układamy cienkie plasterki czosnku i smażymy na rozgrzanej patelni grillowej* 3-4 minuty z każdej strony. Na drugą rozgrzaną patelnię wrzucamy umyty szpinak, gdy zmięknie przekładamy go do blendera, dodajemy ząbek czosnku, orzeszki, jogurt, oliwę, sól, pieprz (i ew szczyptę płatków chilli). Blendujemy na gęsty sos. Usmażone filety wykładamy na talerz, polewamy pesto. Gotowe!**
*jeśli nie mamy grillowej, można na zwykłej, najlepiej by była nieprzywierająca, teflonowa, ew, by filet nie przywarł, można na patelni rozprowadzić łyżeczkę oliwy
*w przepisie sam filet, można oczywiście całość dopełnić ryżem (np zdrowym, brązowym ;) lub czym lubicie :)



0 komentarze:
Prześlij komentarz