makaron z łososiem w kremowym sosie z serem brie
(2 porcje)
MAKARON PEŁNOZIARNISTY (lub zwykły) (150-200g)
ŁOSOŚ WĘDZONY NA GORĄCO (100-150g)
CEBULA DYMKA (biała część + szczypior)CZOSNEK (1-2 ząbki)
SER BRIE (lub camembert) (80-100g)
SUSZONY KOPEREK (2-3 łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK (4-5 łyżek)
SÓL PIEPRZ
OPCJONALNIE:
ŚWIEŻE OREGANO (garść)
ŚWIEŻY KOPEREK (łyżka posiekanego)
Obrany czosnek siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy posiekaną dymkę (białą część), smażymy kilka minut. Gdy się zeszkli i zmięknie dodajemy czosnek, doprawiamy suszonym koperkiem, solą i pieprzem i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Dodajemy poszarpanego na kawałki łososia i szczypior, mieszamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy*, gorący przekładamy na patelnię. Dodajemy pokrojony w kostkę ser, mieszamy i podgrzewamy jeszcze chwilę by ser się stopił i utworzył gęsty sos***. Doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerze, (posypujemy koperkiem lub oregano). Gotowe!
*nie przelewamy zimną wodą!
**do smażenia zdecydowanie używajmy oliwy z WYTŁOCZYN oliwek (ma wyższą temperaturę wrzenia!) po usmażeniu składników i dodaniu makaronu, na koniec robiena potrawy lepiej już dodać oliwę EXTRA VERGINE - jest zdecydowanie bardziej aromatyczna, ale do smażenia niestety się nie nadaje.ale o tym innym razem :)
***jeśli jest zbyt gęsty dodajemy kilka łyżek wody



0 komentarze:
Prześlij komentarz