omlet z prażonymi nerkowcami, miodem i jogurtem
(1 omlet)
2 JAJKA
JOGURT NATURALNY (3-4 łyżki)
ORZECHY NERKOWCA (1-2 łyżki)
PŁYNNY MIÓD (1-2 łyżki)
SÓL
OPCJONALNIE:
OLIWA Z OLIWEK
Orzechy siekamy, wrzucamy na rozgrzaną (najlepiej teflonową, nieprzywierającą) patelnię i prażymy 1-2 minuty aż lekko się zrumienią. Jajka wbijamy do naczynka, dodajemy szczyptę soli i roztrzepujemy dokładnie widelcem. Uprażone nerkowce zdejmujemy z patelni i wylewamy na nią jajeczną masę, rozprowadzamy dokładnie i smażymy na średnim ogniu* aż jajko z wierzchu się zetnie (tak jak tu: klik!) . NIE PRZEWRACAMY! Usmażony omlet przekładamy na talerz, polewamy jogurtem, miodem i posypujemy uprażonymi orzeszkami. Zwijamy na pół. Gotowe!
*jeśli nie mamy teflonowej patelni, raczej bez łyżeczki oliwy się nie obędzie, inaczej omlet może przywrzeć do patelni



0 komentarze:
Prześlij komentarz