#81

// // Leave a Comment
zapiekane papryki faszerowane indykiem, ananasem i mozarellą
papryki zapiekane z indykiem, ananasem i mozarellą
słodko-ostre
  (2 porcje - 4 połówki papryk)
MIĘSO MIELONE Z INDYKA (ok 250g)
2 DUŻE CZERWONE PAPRYKI
ANANAS (najlepiej świeży, może też być taki z puszki) (3/4 szklanki posiekanego)
1 CEBULA
CZOSNEK (3 ząbki)
KASZA KUSKUS (ok 50g suchej)
SER MOZARELLA (100g)
PRZECIER POMIDOROWY (ok 200ml)
SUSZONA BAZYLIA (2 łyżeczki)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (1-2 łyżeczki)
CHILLI W PROSZKU (szczypta)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL         PIEPRZ
OPCJONALNIE:
GARAM MASALA W PROSZKU (pół łyżeczki)
POSIEKANY SZCZYPIOREK (łyżka)

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oliwy, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy 1-2 minuty. Gdy zmięknie dodajemy mięso. Smażymy 5-6 minut by indyk lekko się zrumienił, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekanego ananasa i przyprawy,  doprawiamy solą i sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Dolewamy przecier pomidorowy, mieszamy. Kuskus zalewamy wrzątkiem, po 2-3 minutach odcedzamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy pokrojoną w kosteczkę mozarellę (ok 70g). Papryki kroimy wzdłuż na połówki, wycinamy gniazda nasienne i białe błonki. Nacieramy z zewnątrz oliwą i układamy w naczynku żaroodpornym. Do środka nakładamy farsz. Zapiekamy w 200* przez około 30 minut *. Upieczone wykładamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!

*10 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy i posypujemy pozostałą ilością sera- dzięki temu ser nie wytopi się całkowicie, wciąż będzie smaczny i "ciągnący"

0 komentarze:

Prześlij komentarz