#84

// // Leave a Comment
szaszłyki na ostro z miodowo-miętowym kurczakiem i bakłażanem
szaszłyki na ostro z miodowo-miętowym kurczakiem i bakłażanem

(ok 7-8 szaszłyków)
PIERŚ Z KURCZAKA (300g)
1 BAKŁAŻAN
2 DUŻE CEBULE
ŚWIEŻA MIĘTA (garść)
MIÓD (2 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK (4-5 łyżek)
PŁATKI CHILLI/posiekane suszone papryczki chilli (łyżeczka lub mniej/więcej wg uznania)
SÓL          PIEPRZ
PATYCZKI SZASZŁYKOWE

Do blendera wkładamy listki mięty, dodajemy miód, oliwę, chilli, doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy*. Kurczaka kroimy w kostkę, polewamy marynatą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na ok 15 minut. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, następnie na cienkie (1-2 mm) plasterki. Cebule dzielimy na ćwiartki, każdą z nich na 2-3 części. Warzywa i kurczaka nadziewamy na przemian na patyczki. Całość skrapiamy oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem. Grillujemy. Gotowe!

*jeśli nie macie blendera, po prostu posiekajcie miętę jak najdrobniej i połączcie z resztą składników marynaty :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz