#86

// // Leave a Comment
bananowy omlet z serem, karmelizowanym jabłkiem i cynamonem
bananowy omlet z serem, karmelizowanym jabłkiem i cynamonem

(1 omlet)
2 JAJKA
PÓŁ DOJRZAŁEGO BANANA
ŁYŻKA MĄKI (najlepiej pełnoziarnistej ;))
BIAŁY SER (ok 40g)
JABŁKO (kilka plasterków)
MIÓD (2 łyżki)
OPCJONALNIE:
OLIWA Z OLIWEK
MASŁO

Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy szczyptę soli, mąkę i posiekanego drobno banana, mieszamy. Masę rozprowadzamy na rozgrzanej teflonowej patelni*. Gdy jajko lekko się zetnie, wierzch posypujemy pokruszonym serem i smażymy na średnim ogniu jeszcze ok. 2-3 minuty. NIE PRZEWRACAMY! Gdy spód będzie zrumieniony, omlet przekładamy na talerz. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki miodu** (i łyżeczkę masła), na nich układamy plasterki jabłka. Smażymy 1-2 minuty by lekko się zrumieniły, zdejmujemy z patelni i układamy na omlecie. Całość posypujemy cynamonem. Gotowe!

*jeśli mamy nieprzywierającą patelnię - możemy smażyć bez dodatku tłuszczu, jeśli nie - lepiej rozgrzać na niej łyżeczkę oliwy by omlet nie przywarł
**uwaga, miód szybko się przypala! jabłka dodajemy  gdy tylko miód się rozpuści!

0 komentarze:

Prześlij komentarz