#87

// // Leave a Comment
HOW TO:
tortille kukurydziane
tortille kukurydziane

SKŁADNIKI:
(ok 8 małych tortilli)
2 SZKLANKI MĄKI KUKURYDZIANEJ
1 SZKLANKA CIEPŁEJ WODY
2-3 ŁYŻKI OLIWY Z OLIWEK
SÓL
PAPIER DO PIECZENIA (najlepiej woskowany, śliski)

1 Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, powoli wlewamy wodę mieszając całość łyżką. Gdy składniki mniej więcej się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto dłonią. Dodajemy oliwę i wyrabiamy kilka minut, by powstała jednolita kula (ciasto nie będzie "zwarte" i ciągnące jak np pszenne, bardziej przypomina ciasto kruche; jeśli jest zbyt sypkie i suche, dolewamy kilka łyżek wody - powinno być miękkie, by placki lepiej się formowały)

2 Ciasto odstawiamy na ok 30 minut, następnie dzielimy na 8 części, formujemy kulki

3 Najtrudniejsza część: jak to zrobić, by z takiego "kruchawego" ciasta uformować cienkie placki? Też się zastanawiałam, ale wystarczyło trochę wyobraźni i powstał taki oto sposób:
-kulkę kładziemy na arkuszu papieru do pieczenia, przygrywamy drugim arkuszem
-mocno dociskamy używając np deski do krojenia lub innej twardej powierzchni
-zdejmujemy górny arkusz papieru i przekładamy placek wraz z dolnym arkuszem na MOCNO ROZGRZANĄ suchą patelnię
-gdy placek się podpiecze, górny arkusz odchodzi od niego bez problemu !

4 Placki smażymy 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe!



0 komentarze:

Prześlij komentarz