FIT domowe tacos z indykiem, kukurydzą i ostrym sosem z awokado
(ok 8 tacos)
8 KUKURYDZIANYCH TORTILLI (przepis TUTAJ)
MIĘSO MIELONE Z INDYKA (500g)
1 DUŻA CEBULA
CZOSNEK (3 ząbki)
2 GOTOWANE KUKURYDZE / 1 PUSZKA KUKURYDZY
1/2 PUSZKI BIAŁEJ FASOLI
STARTY SER (ok 100g)
PRZECIER POMIDOROWY (ok 300g)
SAŁATA LODOWA
KMIN RZYMSKI (1-2 łyżeczki)
PAPRYKA WĘDZONA W PROSZKU (1-2 łyżeczki)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (łyżeczka)
CHILLI W PROSZKU (wg uznania)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
OPCJONALNIE :
2-3 łyżki meksykańskiego sosu z papryczek chilli (De Arbol)
SOS Z AWOKADO:
1 MIĘKKIE DOJRZAŁE AWOKADO
CZOSNEK (1 ząbek)
JOGURT GRECKI (3 łyżki)
SOK Z CYTRYNY (łyżka)
OLIWA Z OLIWEK (łyżka)
OSTRA PAPRYKA W PROSZKU (pół łyżeczki)
CHILLI W PROSZKU/ płatki chilli (wg uznania - u mnie ok pół łyżeczki)
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Gdy zmięknie dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy kminem rzymskim, papryką, chilli i smażymy 8-10 minut by mięso lekko się zrumieniło. Dodajemy kukurydzę, fasolę i przecier, mieszamy. Smażymy na małym ogniu kilkanaście minut, by woda z przecieru lekko odparowała, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem
Awokado kroimy na pół i wydrążamy, wkładamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki sosu i blendujemy na gładką masę.*
Każdą tortillę składamy delikatnie na pół, do środka wsypujemy 1-2 łyżki sera i podpiekamy na rozgrzanej suchej patelni ok 1 minutę z każdej strony, by ser w środku lekko się stopił. Następnie wkładamy do środka poszarpane listki sałaty, dodajemy farsz i polewamy sosem z awokado. Gotowe!
*jeśli nie mamy blendera, możemy po prostu rozgnieść awokado widelcem i dokładnie wymieszać z pozostałymi składnikami



0 komentarze:
Prześlij komentarz