(2 porcje)
CZARNE PORZECZKI (200g)
PŁATKI OWSIANE (lub mieszane owsiane, żytnie, orkiszowe) (6-7 łyżek)
OTRĘBY OWSIANE (opcjonalnie - 1 łyżka)
SIEKANE ORZECHY LASKOWE (2łyźki)
PŁATKI KOKOSOWE (4łyżki)
JOGURT GRECKI (200g)
MIÓD (3-4 łyżki)
CUKIER WANILIOWY (1-2 łyżeczki)
AROMAT WANILIOWY (opcjonalnie- kilka kropel)
OPCJONALNIE:
KANDYZOWANA SKÓRKA POMARAŃCZOWA
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy ok 2-3 łyżki miodu, dolewamy łyżkę wody, łyżeczkę oliwy, mieszamy. Gdy miód lekko się skarmelizuje (uwaga by go nie spalić!) dodajemy płatki, orzechy, aromat, po ok 2-3 minutach wiórki kokosowe (,kandyzowaną pomarańczę), smażymy kilka minut by całość lekko się zrumieniła i powstała gęsta masa. Do blendera wrzucamy porzeczki, miksujemy z dodatkiem łyżki miodu na gładki mus. W naczynku łączymy jogurt i cukier waniliowy. Połowę jogurtu wlewamy na dno szklanek, dodajemy granolę, polewamy drugą częścią jogurtu i musem porzeczkowym. Gotowe!



0 komentarze:
Prześlij komentarz