#91

// // Leave a Comment

francuskie ciacha z nadzieniem czekoladowo-orzechowym i czereśniami
z miodem i migdałami

(ok 20-25 szt)
1 PŁAT GOTOWEGO CIASTA FRANCUSKIEGO (świeżego lub rozmrożonego)
CZEKOLADA GORZKA (im więcej %kakao tym lepiej) (100g)
KAKAO (bez cukru) (2łyżki)
ŚWIEŻE CZEREŚNIE BEZ PESTEK (ok 100-150g)
ORZECHY ZIEMNE (ok 100g)
1 JAJKO 
MĄKA ZIEMNIACZANA (2 łyżki)
CUKIER Z WANILIĄ (1-2 łyżki)
DO POSYPANIA:
POSIEKANE MIGDAŁY
MIÓD/SYROP Z AGAWY

Czekoladę łamiemy na kawałki, umieszczamy w miseczce i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, lekko studzimy. Do ciepłej (i wciąż płynnej!) dodajemy kakao, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy, posiekane orzechy i wydrylowane czereśnie, mieszamy (jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy kilka łyżek ciepłego mleka). Płat ciasta kroimy nożem na ok 5-6 cm kwadraty, na środku każdego umieszczamy czubatą łyżeczkę nadzienia, brzegi zlepiamy by powstało coś na kształt prostokątnych pierożków. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy ok 12-15 minut w temp 200*. Wyjmujemy z piekarnika, polewamy miodem i posypujemy płatkami migdałów. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz