#104

// // Leave a Comment
makaron z domowym pesto z suszonych pomidorów, szynką parmeńską i parmezanem
makaron z domowym pesto z suszonych pomidorów, szynką parmeńską i parmezanem
z bazylią, czosnkiem i oliwą

(2 porcje)
MAKARON PEŁNOZIARNISTY/TWARDY Z MĄKI DURUM* (ok 200g suchego)
SZYNKA PARMEŃSKA (ok 5-6 cieniutkich plastrów)
SUSZONE POMIDORY W OLIWIE (7-8 szt)
SER PARMEZAN (lub inny twardy ser) (ok 60g)
ORZECHY ZIEMNE (niesolone) (łyżka)
CZOSNEK (2 ząbki)
ŚWIEŻA BAZYLIA (garść)
SUSZONA BAZYLIA (łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK (ok 4-5 łyżek)
SÓL              PIEPRZ

Suszone pomidory, obrany czosnek, orzeszki i bazylię umieszczamy w blenderze, dodajemy 3-4 łyżki oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na pesto (nie musi być idealnie gładkie). Przekładamy na patelnię i podgrzewamy. Makaron gotujemy AL DENTE*, odcedzamy (nie przelewamy wodą!) i wrzucamy na patelnię z pesto. Dodajemy poszarpane kawałki szynki parmeńskiej. Całość smażymy 1-2 minuty mieszając, po czym przekładamy na talerze. Posypujemy drobno startym parmezanem, świeżą bazylią, skrapiamy oliwą. Gotowe!

*może być tagliatelle, penne lub inny ulubiony
**zazwyczaj gotuję kilka minut krócej niż podane na opakowaniu, osobiście wolą gdy makaron jest lekko twardawy (poza tym taki ma o wiele niższy indeks glikemiczny i jest zdrowszy!) 

0 komentarze:

Prześlij komentarz