z miętą i melisą
homemade watermelon lemonade
with mint and melisa
(1 dzbanek)
PÓŁ ŚREDNIEJ WIELKOŚCI ARBUZA (bez pestek)
3 DOJRZAŁE CYTRYNY
ŚWIEŻA MIĘTA (garść)
ŚWIEŻA MELISA** (garść)
MIÓD/KSYLITOL*** (bardzo ew. cukier puder) (ok 1-2 łyżki lub więcej/mniej wg upodobań)
WODA GAZOWANA (pół szklanki)
KOSTKI LODU
Pokrojonego w kostkę arbuza wkładamy do blendera i miksujemy. Przelewamy przez gęste sitko do dzbanka*, dodajemy sok wyciśnięty z 2 cytryn, wodę gazowaną, cukier, listki mięty (i melisy), mieszamy. Trzecią cytrynę kroimy w grube plastry i dodajemy do lemoniady razem z kostkami lodu. Gotowe!
*nie jest to konieczne, ale dzięki temu nasza lemoniada będzie zdecydowanie bardziej klarowna
**"uspokajające" herbatki z melisy, to klasyka, ale pewnie niewielu próbowało jej świeżej! a warto, bo jej listki mają fajny cytrynowy posmak i świetnie sprawdzają się jako dodatek do letnich koktajli i deserów ze świeżych owoców.
***a co to ten cały ksylitol? ostatnio coraz bardziej modny. i dobrze, bo nie psuje zębów, ma o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier i na dokładkę fajny, orzeźwiający smak. szkoda tylko, że super tani to on nie jest.. tak czy siak warto kupić i używać chociaż "na specjalne okazje", a do koktajli nadaje się bardzo!



0 komentarze:
Prześlij komentarz