curry chicken with eggplant and black pepper
kurczak curry z bakłażanem i czerwonym pieprzem
(3-4 porcje)
1 DUŻA PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA
MLEKO KOKOSOWE (300ml)
1 BAKŁAŻAN
1 CEBULA
CZOSNEK (2 ząbki)
WIÓRKI KOKOSOWE (4 łyżki)
STARTY SER CHEDDAR (opcjonalnie) (1 łyżka)
CURRY W PROSZKU (3 łyżeczki)
CZERWONA PASTA CURRY (opcjonalnie) (pół łyżeczki)
CZERWONA PAPRYKA W PROSZKU (pół łyżeczki)
KURKUMA (pół łyżeczki)
SUSZONY IMBIR (łyżeczka)
GAŁKA MUSZKATOŁOWA (pół łyżeczki)
PIEPRZ CZERWONY ZIARNISTY (łyżeczka)
CUKIER TRZCINOWY (opcjonalnie) (łyżeczka)
SOK Z 1/2 LIMONKI (cytryny)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
DO PODANIA:
RYŻ BRĄZOWY / RYŻ BASMATI / KUSKUS
Kurczaka i bakłażana kroimy w ok 2cm kostkę, wrzucamy do 2 osobnych naczyń. Bakłażana posypujemy obcifie solą*, do mięsa dodajemy przyprawy, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, 2 łyżki oliwy, mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut. W międzyczasie obieramy cebulę i siekamy ją w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy kurczaka (wraz z marynatą), smażymy kilka minut by lekko się przyrumienił i przekładamy całość do garnka. Bakłażana dokładnie płuczemy (najlepiej 2-3 razy), skrapiamy oliwą, przesmażamy na patelni 2-3 minuty i przekładamy do kurczaka. Dodajemy pokruszone ziarenka czerwonego pieprzu, wiórki kokosowe, dolewamy mleko kokosowe**, doprawiamy solą, mieszamy i gotujemy na małym ogniu 10-15 minut. Gotowe!
*to ważne, sól wyciąga z bakłażana niefajną gorycz; po kilku minutach zauważymy na nim kropelki wody.
**mleko z puszki zazwyczaj się "rozwarstwia", jeśli wolimy gęstsze curry, odlewamy wodę kokosową i dodajemy tylko gęstą część



0 komentarze:
Prześlij komentarz