sweet wholewheat pasta with raspberry-apple mousse, pistachios and ricotta cheese
makaron na słodko z ricottą, musem malinowo-jabłkowym i pistacjami
(2 porcje)
MAKARON PEŁNOZIARNISTY (dowolny) (150-200g)
SER RICOTTA (200g)
JOGURT GRECKI (3 łyżki)
CUKIER WANILIOWY (2 łyżeczki)
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)
ŚWIEŻE MALINY (500g)
1 DUŻE JABŁKO
SOK Z CYTRYNY
CYNAMON (łyżeczka)
CUKIER BRĄZOWY/ miód (łyżka)
MASŁO (łyżka)
PISTACJE (garść posiekanych)
Ser wkładamy do miseczki, rozkruszamy widelcem, dodajemy jogurt, cukier, sok z cytryny i delikatnie mieszamy. Obrane jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Maliny blendujemy na gładki mus, przecieramy przez sitko o drobnych oczkach by pozbyć się pestek. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, cynamon, smażymy chwilę by cukier się rozpuścił i lekko skarmelizował. Zmniejszamy ogień, dodajemy jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gdy owoce zmiękną i lekko odparują dolewamy mus malinowy, mieszamy. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przekładamy do miseczek. Na niego wykładamy masę serową, całość polewamy ciepłym musem owocowym i posypujemy pistacjami. Gotowe!



0 komentarze:
Prześlij komentarz