grilled chicken stuffed with peaches, camembert cheese and basil
served with peach&mustard sauce
kurczak zapiekany z brzoskwiniami, serem pleśniowym i bazylią
z sosem brzoskwiniowo-musztardowym
(2 porcje)
1 PODWÓJNA PIERŚ Z KURCZAKA
1 BRZOSKWINIA PARAGUAYO
PĘCZEK ŚWIEŻEJ BAZYLII
SUSZONA BAZYLIA (łyżeczka)
MIĘKKI SER PLEŚNIOWY (kilka plasterków)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL PIEPRZ
WYKAŁACZKI
SOS:
1 BARDZO DOJRZAŁA BRZOSKWINIA
CUKIER TRZCINOWY (łyżeczka)
MUSZTARDA SAREPSKA (1 łyżeczka)
MASŁO (1,5 łyżki)
OCET BALSAMICZNY (łyżka)
Umytego i osuszonego kurczaka rozbijamy tłuczkiem na jak najcieńszy filet. Nacieramy oliwą, posypujemy solą, pieprzem, suszoną bazylią i posiekanymi listkami świeżej. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry brzoskwinię i plasterki sera, zwijamy jak najciaśniej w rulon i spinamy wykałaczkami. Smażymy:
1 na patelni (grillowej) na rozgrzanej oliwie z oliwek (lub bez, jeśli mamy nieprzywierającą patelnię) 7-8 minut z każdej strony - na średnim ogniu pod przykryciem
2 na patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony - na dużym ogniu (by mięso zrumieniło się z zewnątrz) po czym przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą i dopiekamy ok 15 minut w temp 200*
Do rondla wrzucamy obraną, pokrojoną z drobną kosteczkę brzoskwinię, dodajemy cukier, masło i gotujemy kilka minut by owoce zmiękły, lekko się podsmażyły i powstał gęsty sos. Przestudzamy, dodajemy musztardę, ocet balsamiczny, mieszamy. Ciepłym sosem polewamy upieczonego i pokrojonego w grube plastry kurczaka. Gotowe!



0 komentarze:
Prześlij komentarz