#117 pikantna zupa krem ze smażonych pomidorów

// // Leave a Comment
pikantna zupa krem ze smażonych pomidorów

spicy fried-tomato soup
pikantna zupa krem ze smażonych pomidorów

(2-3 porcje)
2 PUSZKI KROJONYCH POMIDORÓW
2 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI CZERWONE CEBULE
CZOSNEK (4 ząbki)
2-3 SUSZONE PAPRYCZKI CHILLI (lub szczypta mielonego chilli/płatków chilli)
SOS SOJOWY (4 łyżki)
CUKIER TRZCINOWY (najlepiej ciemny muscovado) (2 łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL          PIEPRZ
DO PODANIA:
OCET BALSAMICZNY

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek i chilli, smażymy by warzywa zmiękły i lekko się zrumieniły. Dodajemy sos sojowy, cukier i pomidory z puszki (najpierw lekko odsączamy je od soku, sok zostawiamy na później). Całość smażymy 3-4 minuty, odstawiamy z ognia i przestudzamy. Wkładamy do blendera, dodajemy sok z pomidorów i miksujemy na gładką masę (można użyć też blendera ręcznego). Przecieramy do garnka przez sitko o drobnych oczkach by pozbyć się grudek i pestek. Podgrzewamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem (ew sokiem z cytryny). Zupę przelewamy do miseczek, skrapiamy octem balsamicznym. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz