#135 jajka zapiekane w szynce parmeńskiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem i ziołami prowansalskimi

// // Leave a Comment
eggs baked in parma ham with dried tomates, garlic and herbes de provence
eggs baked in parma ham with dried tomates, garlic and herbes de provence
jajka zapiekane w szynce parmeńskiej
z suszonymi pomidorami, czosnkiem i ziołami prowansalskimi

(ok 4szt)
4 DUŻE JAJKA
SZYNKA PARMEŃSKA (4 duże plastry)
SUSZONE POMIDORY W OLIWIE (4szt)
TWARDY SER, starty (2 łyżki)
CZOSNEK (1 ząbek)
ZIOŁA PROWANSALSKIE
OLIWA Z OLIWEK
SÓL              PIEPRZ

Wgłębienia blaszki do muffinek (lub po prostu filikonowe foremki na muffinki) smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy dość szczelnie plastrami szynki. Na dnie kładziemy plasterek pomidora, na nim niewielką ilość posiekaego drobniutko czosnku i łyżeczkę sera. Na wierzh wbijamy jajka, posypujemy ziołami i zapiekamy w 200* ok 12-16 minut ( w zależności od tego, czy wolimy by żółtka pozostały półpłynne czy ścięły się całkowicie.). Wykładamy na talerze, skrapiamy oliwą. Gotowe!

(4 pcs) 
4 LARGE EGGS 
PARMA HAM (4 large slices) 
DRIED TOMATOES IN OLIVE OIL (4 pcs) 
HARD CHEESE, grated (2 tablespoons) 
GARLIC (1 clove) 
HERBES DE PROVENCE
OLIVE OIL 
SALT AND PEPPER 

Smear the cavities of a special muffin baking tray (or just silicon muffin cups) with olive oil and cover the walls and bottom with parma ham slices. At the bottom, lay a dried tomato and put a small amount of finely garlic and a teaspoon of grated cheese on it. Add the eggs , sprinkle with herbs and bake in 200 *C for about 12-16 minutes (depending on whether you prefer a sami-liquid or firm yolk. As baked, put the egg muffins on the plates, sprinkle with olive oil. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz