#134 hiperodżywcze chrupiące batoniki zbożowo-orzechowe z błonnikiem, siemieniem i płatkami ryżowymi

// // Leave a Comment
 hipernutritious crispy bars with oats, nuts, flaxseeds and rice flakes
hiperodżywcze chrupiące batoniki zbożowo-orzechowe
z błonnikiem, siemieniem i płatkami ryżowymi

''cudowność tych batonów tkwi w tym, że ich skład można modyfikować wedle własnego uznania i tego, co akurat mamy w naszych kuchennych szafkach. Wykorzystać możemy płatki, otręby, orzechy czy suszone owoce. Przepis jest typowo "na oko". Dzięki dodaniu namoczonych w ciepłej wodzie płatków ryżowych i siemienia, lepiej się "skleją" :) jeśli wolicie bardziej chrupiące, dajcie więcej orzechów a mniej płatków ryżowych. Są świetnym zamiennikiem porannej owsianki czy przekąską w trakcie zabieganego dnia. Nie zawierają jajek, mleka ani mąki, przez długi okres się nie zepsują. Są o niebo zdrowsze od tych sklepowych "pseudo" zbożowych, napakowanych cukrem i tłuszczem i banalnie proste 

PRZYKŁADOWY PRZEPIS:
(ok 10-12szt)

"BAZA"
PŁATKI OWSIANE, GÓRSKIE (ok 1,5 szklanki)
OTRĘBY OWSIANE/PSZENNE/ŻYTNIE 
(1/2 szklanki)
ZARODKI PSZENNE (1/2 szklanki)
WIÓRKI KOKOSOWE (1/2 szklanki)
ORZECHY LASKOWE / ZIEMNE /
MIGDAŁY / NERKOWCE (2/3 szklanki)
PESTKI DYNI (1/3 szklanki)
PESTKI SŁONECZNIKA (1/3 szklanki)
SUSZONA ŻURAWINA / FIGI / DAKTYLE (posiekane lub zmielone)
(2/3 szklanki)
"SPOIWO"
PŁATKI RYŻOWE BŁYSKAWICZNE (2/3 szklanki)
SIEMIĘ LNIANE niemielone (1/3 szklanki)
BŁONNIK JABŁKOWY W PROSZKU (3-4 łyżki)
MASŁO (ok 50g)
MASŁO ORZECHOWE (opcjonalnie )(łyżka)
MIÓD (4-5 łyżek) lub CUKIER TRZCINOWY (5-6 łyżek)
1 LASKA WANILII
DO DEKORACJI:
GORZKA CZEKOLADA, 70% (rozpuszczona)
WIÓRKI KOKOSOWE
NASIONA GOJI
SUSZONE BANANY
PŁATKI MIGDAŁOWE
itp

W misce łączymy płatki, otręby, zarodki, orzechy, pestki i suszone owoce. Przekładamy na wyłożoną folią aluminiową blaszkę do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180* piekarniku ok 10 minut. Dodajemy wiórki kokosowe, mieszamy i ponownie zapiekamy ok 10-15 minut (co kilka minut mieszamy łyżką by składniki równomiernie się zrumieniły. 
W międzyczasie, w garnku rozpuszczamy masło, cukier, masło orzechowe, dodajemy laskę wanilii, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. 
Płatki ryżowe, błonnik i siemię zalewamy ok 250ml wody, gdy napęcznieją ewentualny nadmiar wody odlewamy. 
Do dużej miski wsypujemy podpieczoną wcześniej bazę batonów, dodajemy pozostałe składniki całość mieszamy i spowrotem wykładamy na blaszkę, dociskając dobrze łyżką. Zapiekamy ok 30 minut w temp 150* (na ostatnie kilka minut warto zwiększyć nienacznie temperaturę i ustawić termoobieg by batony zrumieniły się z wierzchu). Upieczony blok dobrze studzimy, po ok 2h wyjmujemy z blaszki, kroimy na ok 3cm paski. 
Dekoracja:
*batony będą bardziej odporne na łamanie, jeśli spód pokryjecie cienką wartwą stopionej gorzkiej czekolady, ułożycie na woskowanym papierze do pieczenia i schodzicie dobrze w zamrażarce (nawet jeśli nie używacie czekolady, warto batony dobrze schłodzić ;)
*czekolady warto też użyć by "przykleić do batonów el dekoracyjne

'the awesomeness of these bars lies in the fact that their ingredients can be modified freely, depending on what we like and what exactly we have in our kitchen cabinets. We can use flakes, bran, nuts, seeds or dried fruits. The recipe is typically "by eye". The addition of soaked in warm water rice cereal and flaxseed lets them "stick better" :) They are a great substitute for morning porridge or a healthy snack during a busy day. They do not contain eggs, milk or flour, for a long period do not rot. They are a whole lot healthier than store "pseudo" cereals, packed with sugar and fat, and pretty easy to make!

SAMPLE RECIPE: 
(about 10-12pcs) 

"BASE" 
OATMEAL, MOUNTAIN (about 1.5 cups) 
OAT/ WHEAT / RYE  BRAN  (1/2 cup) 
WHEAT EMBRYOS (1/2 cup) 
COCONUT SHREDS (1/2 cup) 
HAZELNUTS / PEANUTS / 
ALMONDS / CASHEWS (2.3 cups) 
PUMPKIN SEEDS (3.1 cups) 
SUNFLOWER SEEDS (3.1 cups) 
DRIED CRANBERRY / FIGS / DATES 
(chopped or ground)  (2/3 cup) 
"BOND" 
INSTANT RICE FLAKES (3.2 cups) 
FLAX SEEDS minced (1/3 cup) 
APPLE FIBRE POWDER (3-4 tablespoons)
BUTTER (about 50g) 
PEANUT BUTTER (optional) (1 spoon) 
HONEY (4-5 tablespoons) or BROWN SUGAR (5-6 tablespoons) 
1 VANILLA STICK
DECORATION: 
DARK CHOCOLATE, 70% (dissolved) 
COCONUT SHREDS
GOJI SEEDS 
DRIED BANANAS 
ALMONDS 
etc. 

In a bowl, combine cereal, bran, germ, nuts, seeds and dried fruit. Put it on the foil-lined baking tray and bake in a preheated to 180 *C oven for about 10 minutes. Add the grated coconut, mix and then bake for about 10-15 minutes (every few minutes with a spoon to let all the ingredients brown . 
In the meanwhile, in a saucepan, melt the butter, sugar, peanut butter, add the vanilla stick, stir and leave to cool a bit. 
Pour about 250ml of water over rice flakes, apple fiber and flax seeds, let them adsorb the water, and drain well. 
Put the baked bar base into a big bowl, add all remaining ingredients, mix and move the mixture back to a baking tray, pressing it well with a spoon. Bake for about 30 minutes in 150 *C (for the last few minutes, it's worth it to slightly increase the temperature and turn on the hot air to let the bars brown a bit from the top). Cool down the baked block, and after about 2 hours, cut it into about 3cm wide bars. 
Decoration: 
* bars will not break so easily, if you cover the bottom with a thin layer of melted dark chocolate, put on a wax baking paper and cool down well in the freezer (even if you do not use chocolate, its worth it to cool the bars there :)
* you can also use dissolved chocolate to stick the decorative ingredients to the bars !

0 komentarze:

Prześlij komentarz