fried eggs with fresh tomatoes, chives and aragula
jajka sadzone ze świeżymi pomidorami, szczypiorkiem i rukolą
(1 porcja)
2 DUŻE JAJKA 1 POMIDOR (pelati/malinowy) 1 MAŁA BIAŁA CEBULA PĘCZEK SZCZYPIORKU RUKOLA (garść) OCET WINNY (2 łyżki) OLIWA Z OLIWEK ZIOŁA PROWANSALSKIE SÓL PIEPRZ Obraną cebulę kroimy na pół i siekamy w jak najcieńsze piórka, pomidora w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, gdy zmięknie dolewamy ocet i smażymy chwilę (cebula ma się lekko podprażyć, ale nie rumienić). Dodajemy plasterki pomidorów, doprawiamy ziołami, mieszamy. Wbijamy jajka i smażymy 2-3 minuty (można pod przykryciem by ciałka szybciej się ścięły) NIE MIESZAJĄC! Pod koniec dodajemy szypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy listki rukoli, skrapiamy octem balsamicznym, na wierzch kładziemy usmażony omlet. Gotowe! |
(1 serving)
2 LARGE EGGS 1 FRESH TOMATO (pelati / raspberry) 1 SMALL WHITE ONION FRESH CHIVES ( a bunch) ARAGULA (a handful) WINE VINEGAR (2 tablespoons) OLIVE OIL HERBES DE PROVENCE SALT PEPPER Peel the onion, cut it in half and cut each half, as well as the tomato, into thin slices. On a frying pan, heat up the olive oil. Add the onion. When softened, add the vine vinegar and fry 1-2 minutes (the onion shouldnt get too brown!). Add the sliced tomatoes, season with herbs, stir. Add the eggs and fry for 2-3 minutes ( without stirring!) for the egg-whites to congeal. At the end, add chopped chives, season with salt and pepper. Put the aragula leaves on a plate, sprinkle with balsamic vinegar and put the fried omelet on top. Done! |




0 komentarze:
Prześlij komentarz