#137 jajka sadzone ze świeżymi pomidorami, szczypiorkiem i rukolą

// // Leave a Comment
fried eggs with fresh tomatoes, chives and aragula
jajka sadzone ze świeżymi pomidorami, szczypiorkiem i rukolą

(1 porcja)
2 DUŻE JAJKA
1 POMIDOR (pelati/malinowy)
1 MAŁA BIAŁA CEBULA
PĘCZEK SZCZYPIORKU
RUKOLA (garść)
OCET WINNY (2 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK
ZIOŁA PROWANSALSKIE
SÓL             PIEPRZ


Obraną cebulę kroimy na pół i siekamy w jak najcieńsze piórka, pomidora w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, gdy zmięknie dolewamy ocet i smażymy chwilę (cebula ma się lekko podprażyć, ale nie rumienić). Dodajemy plasterki pomidorów, doprawiamy ziołami, mieszamy. Wbijamy jajka i smażymy 2-3 minuty (można pod przykryciem by ciałka szybciej się ścięły) NIE MIESZAJĄC! Pod koniec dodajemy szypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu układamy listki rukoli, skrapiamy octem balsamicznym, na wierzch kładziemy usmażony omlet. Gotowe!
(1 serving) 
2 LARGE EGGS 
1 FRESH TOMATO (pelati / raspberry) 
1 SMALL WHITE ONION
FRESH CHIVES ( a bunch) 
ARAGULA (a handful) 
WINE VINEGAR (2 tablespoons) 
OLIVE OIL 
HERBES DE PROVENCE 
SALT       PEPPER 


Peel the onion, cut it in half and cut each half, as well as the tomato, into thin slices. On a frying pan, heat up the olive oil. Add the onion. When softened, add the vine vinegar and fry 1-2 minutes (the onion shouldnt get too brown!). Add the sliced ​​tomatoes, season with herbs, stir. Add the eggs and fry for 2-3 minutes  ( without stirring!) for the egg-whites to congeal. At the end, add chopped chives, season with salt and pepper. Put the aragula leaves on a plate, sprinkle with balsamic vinegar and put the fried omelet on top. Done!


0 komentarze:

Prześlij komentarz