#152 bulion drobiowy z dodatkiem jarmużu i fasolki szparagowej

// // Leave a Comment

chicken broth with kale and green beans
bulion drobiowy z dodatkiem jarmużu i fasolki szparagowej

1 DUŻA ĆWIARTKA Z KURCZAKA
3 MARCHEWKI
2 PIETRUSZKI
1/2 SELERA
1/3 PORA
2 ZĄBKI CZOSNKU
FASOLKA SZPARAGOWA BIAŁA (ok 200g)
1/2 ŻÓŁTEJ PAPRYKI
ŚWIEŻY JARMUŻ (opcjonalnie) (garść)
SOS SOJOWY (2 łyżki)
ZIELE ANGIELSKIE (4-5ziarenek)
LIŚĆ LAUROWY (4-5 listków)
PIEPRZ, ziarenka (3-4)
SÓL

Warzywa obieramy, marchewki i pietruszki kroimy wzdłuż na pół, następnie w ok 6-7cm kawałki, seler i paprykę w grubą kostkę, por dzielimy na 3 części. Od fasolek odcinamy końce. Wrzucamy do garnka, dodajemy opłukanego kurczaka, jarmuż. Wlewamy ok litr wody, mieszamy, wylewamy wodę i ponownie wlewamy, ok 2l wody. Dodajemy przyprawy, czosnek, sos sojowy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu min 2h (im dłużej tym lepiej!

1 BIG CHICKEN QUARTER
3 CARROTS 
2 PARSLEYS
1/2 CELERY
1/3 LEEK
2 GARLIC CLOVES
WHITE BEANS (about 200g) 
1/2 YELLOW PEPPERS 
FRESH KALE (handful) 
SOY SAUCE (2 tablespoons)
ALLSPICE (4-5 grains) 
BAY  (4-5 leaves) 
PEPPER 3-4 grains) 

Peel the vegetables, cut the carrots and parsley in halfs lengthwise, then in about 6-7cm chunks, celery and peppers in a thick cubes, the leek into 3 parts. Cut off ends of the  beans. Throw into the pot, add the chicken and kale. Pour about a liter of water, mix, pour out the water and re-pour, about 2l of water. Add the spices, garlic, soy sauce and cook, covered, over low heat for 2 hours min (the longer the better!)
  

0 komentarze:

Prześlij komentarz