chicken breasts stuffed with spinach and ricotta with fit veggie muffins
kurczak nadziewany ricottą i szpinakiem z muffinami warzywnymi
(2 porcje)
1 DUŻA PIERŚ Z KURCZAKA (ok 350g) ŚWIEŻY SZPINAK (200g) SER RICOTTA (3 łyżki) CZOSNEK (1 ząbek) PAPRYKA W PROSZKU CHILLI W PŁATKACH (opcjonalnie) ŚWIEŻA BAZYLIA (opcjonalnie) OLIWA Z OLIWEK SÓL PIEPRZ MUFFINY (4 szt): 2 JAJKA 2 ŁYŻKI MLEKA OTRĘBY OWSIANE (1 łyżka) 1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI CUKINIA 1 CEBULA SZCZYPIOREK (2 łyżki posiekanego) PAPRYKA CZERWONA (pół) CZOSNEK (1 ząbek) SER RICOTTA (4 łyżki) ZIOŁA PROWANSALSKIE SÓL PIEPRZ Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i umyty szpinak. Smażymy 2-3 minuty by liście zwiędły i odparowały, doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ricottę, mieszamy. Pierś z kurczaka rozbijamy tłuczkiem na jak najcieńszy filet, oprószamy solą i pieprzem, nacieramy oliwą. Na filecie rozsmarowywujemy farsz. Mięso zwijamy w ciasny rulon, końce spinamy wykałaczkami. Wierzch posypujemy papryką, posiekaną bazylią i ew chilli. Przekładamy na wyłożoną folią aluminiową blaszkę. Cukinię ścieramy na tarce i dobrze odsączamy. Cebulę i papryke kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek i czosnek siekamy. Na patelni ponownie rozgrzewamy oliwę, dodajemy warzywa, przyprawy i smażymy kilka minut by całość zmiękła i lekko się zrumieniła. Przekładamy do miski. Gdy warzywa lekko przestygną dodajemy jajka, mleko, otręby, 2 łyżki sera, dokładnie mieszamy. Przelewamy do foremek na muffiny (najlepiej silikonowych), wierzch posypujemy pozostałą ilością sera. Całość zapiekamy razem z kurczakiem w 180* ok 20-25 minut. Gotowe! |
(2 servings)
1 BIG CHICKEN BREAST (about 350g) FRESH SPINACH (200g) RICOTTA CHEESE (3 tablespoons) GARLIC (1 clove) PEPPER POWDER CHILLI FLAKES (optional) FRESH BASIL (optional) OLIVE OIL SALT AND PEPPER MUFFINS (4 pcs): 2 EGGS MILK (2 tablespoons) OAT BRAN (1 tablespoon) 1 MEDIUM ZUCCHINI 1 ONION CHIVES (2 tablespoons, chopped) RED PEPPER (half) GARLIC (1 clove) RICOTTA CHEESE (4 tablespoons) HERBES DE PROVENCE SALT AND PEPPER On a frying pan, warm up the olive oil, add the crushed garlic and washed spinach. Fry for 2-3 minutes for the leaves to wither and evaporate, season with salt and pepper. Take off the heat, add the ricotta, mix. Pitch the chicken breast to get a thin fillet, sprinkle with salt and pepper and rub with olive oil. Put the spinach filling on top of the fillet. Roll up tight, spining the ends with toothpicks. Sprinkle with pepper, chopped basil and chilli flakes. Put on a baking tray lined with aluminum foil. Grate the zucchini, withdraw. Cut the onions and pepper into small cubes, chop the chives and garlic. On a skillet, again, warm up the oil, add the vegetables, spices and fry for a few minutes for the veggies to soften and lightly brown. Translate them into a bowl. Let them cool a bit, then add the eggs, milk, bran, 2 tablespoons cheese and mix thoroughly. Pour into muffin molds (preferably silicone ones), sprinkle the top with the remaining cheese. Bake with the chicken in 180 *C for approx 20-25 minutes. Done! |
0 komentarze:
Prześlij komentarz