#156 grillowany łosoś z chutney śliwkowym i jogurtem

// // Leave a Comment
low fat grilled salmon with pear&rosemary chutney

grillowany łosoś z chutney śliwkowym i jogurtem
(2 porcje)
2 DZWONKA Z ŁOSOSIA
2 DOJRZAŁE ŚLIWKI (węgierki)
1 MAŁA CZERWONA CEBULA
2 GAŁĄZKI ŚWIEŻEGO ROZMARYNU (lub łyżeczka suszonego)
ŚWIEŻY IMBIR (opcjonalnie) (1cm pasek)
OCET BALSAMICZNY (3 łyżki)
MIÓD/cukier brązowy (1-2 łyżeczki)
SOK Z CYTRYNY
CYNAMON (pół łyżeczki)
JOGURT NATURALNY (3-4 łyżki)
MASŁO (łyżeczka)
SÓL     PIEPRZ

DO PODANIA:
RUKOLA/SZPINAK/ROSZPONKA/MIX SAŁAT
CZERWONA PAPRYKA
RYŻ BRĄZOWY/ KASZA JĘCZMIENNA

Śliwki kroimy w kosteczkę (ze skórką), obraną cebulę siekamy jak najdrobniej. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany rozmaryn, imbir i cebulę. Smażymy ok minutę, dodajemy śłiwki, ocet balsamiczny i smażymy na małym ogniu 6-7 minut by powstał gęsty sos. Doprawiamy cynamonem, pieprzem, dodajemy miód, mieszamy o odstawiamy.
Łososia posypujemy z obydwu stron solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy na patelni grillowej 5-6 minut z każdej strony by lekko się zrumienił. 
Na talerzach układamy warzywa, na wierzchu kładziemy rybę, całość polewamy sosem, skrapiamy jogurtem i oprószamy cynamonem. Gotowe!



(2 servings)
2 SALMON STEAKS
2 RIPE PLUMS 
1 LITTLE RED ONION 
2 TWIGS  FRESH ROSEMARY (or 1 teaspoon dried)
FRESH GINGER (optional) (1cm slice)
BALSAMIC VINEGAR (3 tablespoons)
HONEY / brown sugar (a teaspoon)
LEMON JUICE
CINNAMON (half a teaspoon)
NATURAL YOGURT (3-4 tablespoons)
BUTTER (1 teaspoon)
SALT AND PEPPER

TO SERVE:
Arugula / SPINACH / corn / MIX ORCHARD
RED PEPPER
BROWN RICE/ BARLEY

Cut the plums into cubes (do not peel them!), finely chopp the onion and rosemary. In a skillet, melt thebutter, add rosemary, ginger and onion. Fry about a minute, add the plums, balsamic vinegar and fry on low heat for 6-7 minutes to get a thick sauce. Season with cinnamon, pepper, add honey, mix and set aside.
Sprinkle both sides of the salmon with salt and pepper, sprinkle with lemon juice and fry on the grill pan for 5-6 minutes on each side for the fish to brown a bit.
Put the greens on the plates, the fish on top, pour everything with the sauce and joghurt, sprinkle with some extra cinnamon. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz