omelette with red onion, pepper and oregano
omlet z czerwoną cebulą, papryką i oregano
(1 omlet)
2 DUŻE JAJKA MLEKO (ok 50ml) ZARODKI PSZENNE/OTRĘBY (1 łyżka) CZERWONA PAPRYKA (1/4) CZERWONA CEBULA (1/2) SUSZONE OREGANO (1 łyżeczka) OLIWA Z OLIWEK SÓL PIEPRZ DO PODANIA: KIEŁKI (cieciorki/fasoli mung - stir fry lub inne) JOGURT NATURALNY ŚWIEŻE ZIOŁA - BAZYLIA, ROZMARYN, TYMIANEK, KOLENDRA lub SZCZYPIOREK Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy rózgą, dodajemy mleko, zarodki, oregano pieprz i sól, mieszamy. Paprykę kroimy w wąskie paseczki, cebulę w cienkie krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy paprykę a gdy zmięknie dolewamy masę jajeczną i rozprowadzamy ją równomiernie po całej patelni. Do płynnej masy dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu (nie przewracając) ok7-8 minut by jajko całkowicie się ścięło (można przykryć). Omlet wykładamy na talerz, polewamy jogurtem, posypujemy kiełkami i ziołami. Gotowe! |
(1 omelette)
2 LARGE EGGS MILK (about 50ml) WHEAT EMBRYOS / BRAN (1 tablespoon) RED PEPPER (1/4) RED ONION (1/2) DRIED OREGANO (1 teaspoon) OLIVE OIL SALT AND PEPPER TO SERVE: SPROUTS (chickpea / mung beans - stir fry or other) NATURAL YOGURT FRESH HERBS - basil, rosemary, Thyme, Coriander or Chives Knock the eggs into the bowl, whisk with a kitchen rod, add milk, embryos, oregano, pepper and salt, stir. Cut the peppers into thin strips, onions into thin rings. On a frying pan, warm up the olive oil, add the peppers and when softened, pour the egg and distribute it evenly across the pan. While the mass is still liquid, add the onion. Fry on medium heat (not touching) for about 7-8 minutes for the egg to coagulate completely (its good to cover the pan). Move the omelette to a plate, pour over with the yogurt, sprinkle with sprouts and herbs. Done! |
0 komentarze:
Prześlij komentarz