#157 omlet z czerwoną cebulą, papryką i oregano

// // Leave a Comment
omelette with red onion, pepper and oregano

omlet z czerwoną cebulą, papryką i oregano
(1 omlet)
2 DUŻE JAJKA
MLEKO (ok 50ml)
ZARODKI PSZENNE/OTRĘBY (1 łyżka)
CZERWONA PAPRYKA (1/4)
CZERWONA CEBULA (1/2)
SUSZONE OREGANO (1 łyżeczka)
OLIWA Z OLIWEK
SÓL              PIEPRZ

DO PODANIA:
KIEŁKI (cieciorki/fasoli mung - stir fry lub inne)
JOGURT NATURALNY
ŚWIEŻE ZIOŁA - BAZYLIA, ROZMARYN, TYMIANEK, KOLENDRA lub SZCZYPIOREK

Jajka wbijamy do miseczki, roztrzepujemy rózgą, dodajemy mleko, zarodki, oregano pieprz i sól, mieszamy. Paprykę kroimy w wąskie paseczki, cebulę w cienkie krążki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy paprykę a gdy zmięknie dolewamy masę jajeczną i rozprowadzamy ją równomiernie po całej patelni. Do płynnej masy dodajemy cebulę. Smażymy na średnim ogniu (nie przewracając) ok7-8 minut by jajko całkowicie się ścięło (można przykryć). Omlet wykładamy na talerz,  polewamy jogurtem, posypujemy kiełkami i ziołami. Gotowe!


(1 omelette)
2 LARGE EGGS
MILK (about 50ml)
WHEAT EMBRYOS / BRAN (1 tablespoon)
RED PEPPER (1/4)
RED ONION (1/2)
DRIED OREGANO (1 teaspoon)
OLIVE OIL
SALT AND PEPPER

TO SERVE:
SPROUTS (chickpea / mung beans - stir fry or other)
NATURAL YOGURT
FRESH HERBS - basil, rosemary, Thyme, Coriander or Chives

Knock the eggs into the bowl, whisk with a kitchen rod, add milk, embryos, oregano, pepper and salt, stir. Cut the peppers into thin strips, onions into thin rings. On a frying pan, warm up the olive oil, add the peppers and when softened, pour the egg and distribute it evenly across the pan. While the mass is still liquid, add the onion. Fry on medium heat (not touching) for about 7-8 minutes for the egg to coagulate completely (its good to cover the pan). Move the omelette to a plate, pour over with the yogurt, sprinkle with sprouts and herbs. Done!


0 komentarze:

Prześlij komentarz