#158 frittata z prosciutto, dynią, pomidoram, serem cheddar + dip z kolendrą

// // Leave a Comment
owen-baked frittata with prosciutto, pumpkin, tomatoes and cheddar cheese served with fresh coriander dip

frittata z prosciutto, dynią, pomidorami i serem cheddar i dip z kolendrą
5 JAJEK
MLEKO (ok 50ml)
PROSCIUTTO (ok 6 plastrków)
ŚWIEŻ DYNIA, obrana (100g)
SER CHEDDAR (150g)
2 CEBULE DYMKI + SZCZYPIOREK
POMIDORKI CHERRY (ok 5-6szt)
OLIWA Z OLIWEK/MASŁO do smażenia
GAŁKA MUSZKATOŁOWA (pół łyżeczki)
SÓL      PIEPRZ


DIP JOGURTOWY Z KOLENDRĄ:

JOGURT GRECKI (ok 200g)
MASCARPONE (opcjonalnie) (łyżka)
ŚWIEŻA KOLENDRA (garść)
SOK Z CYTRYNY (łyżeczka)
SÓL             PIEPRZ

Ser ścieramy na tarce na wiórki.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, doprawiamy solą, pieprzem, roztrzepujemy rózgą. Dodajemy 2/3 sera, mieszamy i odstawiamy.
Obraną cebulę kroimy w drobną kosteczkę, dynię w cieniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, posypujemy gałką muszkatołową i smażymy kilka minut by zmiękły, odpraowały i lekko się zrumieniły. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy poszarpane plasterki prosciutto. Zalewamy masą jajeczną, dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki i pokrojony szczypiorek. Posypujemy resztą sera i zapiekamy w 200* ok 30 minut (by jajka całkowicie się ścięły a wierzch zrumienił. 

W miseczce mieszamy jogurt, ser, posiekaną kolendrę, sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. 
Upieczoną frittatę kroimy i przekładamy na talerze, polewamy dipem. Gotowe!


5 EGGS
MILK (about 50ml)
PROSCIUTTO (about 6 slices)
FRESH PUMPKIN, peeled (100g)
CHEDDAR CHEESE (150g)
2 SHALLOT ONIONS + CHIVES
CHERRY TOMATOES (about 5-6pcs)
OLIVE OIL / BUTTER for frying
NUTMEG (half a teaspoon)
SALT          PEPPER


JOGHURT&CORIANDER DIPr:
GREEK YOGURT (about 200g)
MASCARPONE (optional) (1 tablespoon)
FRESH CORIANDER (a handful)
LEMON JUICE (teaspoon)
SALT       PEPPER

Grate the cheese. Knock the eggs into a bowl, add the milk, season with salt, pepper, nutmeg fluff using a kitchen rod. Add 2/3 of the cheese, stir and set aside.
Peel the onion and cut it into small cubes, butternut squash into thin slices. On a frying pan, warm up the olive oil, add the vegetables, sprinkle with nutmeg and fry for a few minutes for the veggies to soften, evaporate a bit and slightly brown. Translate to an ovenproof dish. Add the torn slices of prosciutto. Pour in the egg mass, add the chopped into quarters tomatoes and sliced chives. Sprinkle with the remaining cheese and bake in 200 *C for approx 30 minutes (for to the eggs to cut completely the top become browned and crispy.
In a bowl, mix yogurt, cheese, chopped coriander, lemon juice, season with salt and pepper.
Cut the baked frittata into pieces, put on plates, pour over with the dip. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz