#159 sernikobrownie z pistacjami (zdrowsza wersja)

// // Leave a Comment
brownie cheesecake with pistachios (healthier version)

sernikobrownie z pistacjami (zdrowsza wersja)
MASA SEROWA:
TWARÓG PÓŁTŁUSTY, 3krotnie zmielony (600g)
SER MASCARPONE (3 łyżki)
SEREK HOMOGENIZOWANY WANILIOWY (150g)
3 JAJKA
PŁYNNY MIÓD (5 czubatych łyżek, lub więcej do smaku)
AROMAT WANILIOWY (kilkanaście kropel)
ZIARENKA Z 1 LASKI WANILII (opcjonalnie)
SKÓRKA STARTA Z 1 POMARAŃCZY

SPÓD BROWNIE:
GORZKA CZEKOLADA (250g)
MASŁO (80g)
3 JAJKA
MĄKA PEŁNOZIARNISTA (żytnia lub inna) (100g)
KAKAO (50g)
MIELONE/drobno posiekane MIGDAŁY (2-3 łyżki)
MIÓD (3 łyżki)

WIERZCH:
GORZKA CZEKOLADA (100g)
PISTACJE (ok 150g)

Do miski przekładamy twaróg i rozkruszamy go widelcem, dodajemy mascarpone, serek waniliowy, aromat, miód, wanilię, mieszamy dość energicznie rózgą do uzyskania jednolitej masy, ew dosładzamy do smaku. Dodajemy jajka, ponownie mieszamy rózgą i odstawiamy.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Przelewamy do miski, gdy lekko przestygnie (lecz wciąż będzie płynna) dodajemy jajka, miód, mieszamy rózgą (lub mikserem), nastepnie stopniowo dosypujemy mąkę i kakao (ma powstać jednolita, gęsta masa.) Na koniec dodajemy orzechy, wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i zapiekamy w 180* ok 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Całość zapiekamy w 160* ok 1h. (na lekko złotawy kolor). 

Upieczone ciasto schładzamy, następnie polewamy stopioną czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami.  Gotowe!


CHEESECAKE PART:
QUARK, minced 3times (600g)
MASCARPONE CHEESE (3 tablespoons)
VANILLA CREAM CHEESE (150g)
3 EGGS
LIQUID HONEY (5 heaped tablespoons, or more to taste)
VANILLA FLAVOUR (several drops)
1 VANILLA STICK (grains only) (optional)
ZEST OF 1 ORANGE

BROWNIE PART:
DARK CHOCOLATE (250g)
BUTTER (80g)
3 EGGS
WHOLEWHEAT FLOUR  (100g)
COCOA (50g)
GROUND / FINELY CHOPPED ALMONDS (2-3 tablespoons)
HONEY (3 tablespoons)

TOPPING:
DARK CHOCOLATE (100g)
PISTACHIOS (about 150g)

Put the quark into a bowl, grind it with a fork, add the mascarpone, cream cheese, vanilla flavor, honey, vanilla, stir quite vigorously with a rod until smooth, sweeten using more honey if necessary. Add the eggs, mix again with the rod and set aside.

In a water bath, melt the chocolate with butter. Pour them into a bowl, let cool down a bit (but it has to me still liquid before adding other ingredients), add the eggs, honey, stir with a rod (or mixer), then gradually add the flour and cocoa mix. (to get a smooth dense mass.) Finally, add the nuts and pour the mass on a lined with bakins paper tray, bake in 180 *C for about 10 minutes. Put he bottom out or the owen, pour the cheese mass over it. Bake the whole cake aagain in 160 *C approx 1 hour. (for a slightly golden color).

Chill the cake, then pour it over with melted chocolate, sprinkle with chopped nuts. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz