brownie cheesecake with pistachios (healthier version)
sernikobrownie z pistacjami (zdrowsza wersja)
MASA SEROWA:
TWARÓG PÓŁTŁUSTY, 3krotnie zmielony (600g) SER MASCARPONE (3 łyżki) SEREK HOMOGENIZOWANY WANILIOWY (150g) 3 JAJKA PŁYNNY MIÓD (5 czubatych łyżek, lub więcej do smaku) AROMAT WANILIOWY (kilkanaście kropel) ZIARENKA Z 1 LASKI WANILII (opcjonalnie) SKÓRKA STARTA Z 1 POMARAŃCZY SPÓD BROWNIE: GORZKA CZEKOLADA (250g) MASŁO (80g) 3 JAJKA MĄKA PEŁNOZIARNISTA (żytnia lub inna) (100g) KAKAO (50g) MIELONE/drobno posiekane MIGDAŁY (2-3 łyżki) MIÓD (3 łyżki) WIERZCH: GORZKA CZEKOLADA (100g) PISTACJE (ok 150g) Do miski przekładamy twaróg i rozkruszamy go widelcem, dodajemy mascarpone, serek waniliowy, aromat, miód, wanilię, mieszamy dość energicznie rózgą do uzyskania jednolitej masy, ew dosładzamy do smaku. Dodajemy jajka, ponownie mieszamy rózgą i odstawiamy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Przelewamy do miski, gdy lekko przestygnie (lecz wciąż będzie płynna) dodajemy jajka, miód, mieszamy rózgą (lub mikserem), nastepnie stopniowo dosypujemy mąkę i kakao (ma powstać jednolita, gęsta masa.) Na koniec dodajemy orzechy, wylewamy masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i zapiekamy w 180* ok 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę serową. Całość zapiekamy w 160* ok 1h. (na lekko złotawy kolor). Upieczone ciasto schładzamy, następnie polewamy stopioną czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Gotowe! |
CHEESECAKE PART:
QUARK, minced 3times (600g) MASCARPONE CHEESE (3 tablespoons) VANILLA CREAM CHEESE (150g) 3 EGGS LIQUID HONEY (5 heaped tablespoons, or more to taste) VANILLA FLAVOUR (several drops) 1 VANILLA STICK (grains only) (optional) ZEST OF 1 ORANGE BROWNIE PART: DARK CHOCOLATE (250g) BUTTER (80g) 3 EGGS WHOLEWHEAT FLOUR (100g) COCOA (50g) GROUND / FINELY CHOPPED ALMONDS (2-3 tablespoons) HONEY (3 tablespoons) TOPPING: DARK CHOCOLATE (100g) PISTACHIOS (about 150g) Put the quark into a bowl, grind it with a fork, add the mascarpone, cream cheese, vanilla flavor, honey, vanilla, stir quite vigorously with a rod until smooth, sweeten using more honey if necessary. Add the eggs, mix again with the rod and set aside. In a water bath, melt the chocolate with butter. Pour them into a bowl, let cool down a bit (but it has to me still liquid before adding other ingredients), add the eggs, honey, stir with a rod (or mixer), then gradually add the flour and cocoa mix. (to get a smooth dense mass.) Finally, add the nuts and pour the mass on a lined with bakins paper tray, bake in 180 *C for about 10 minutes. Put he bottom out or the owen, pour the cheese mass over it. Bake the whole cake aagain in 160 *C approx 1 hour. (for a slightly golden color). Chill the cake, then pour it over with melted chocolate, sprinkle with chopped nuts. Done! |
0 komentarze:
Prześlij komentarz