pumpkin soup with fresh ginger, cinnamon and orange
zupa dyniowa z imbirem, cynamonem i pomarańczą
(2 porcje) DYNIA, obrana (ok 600g) 1 CEBULA ŚWIEŻY IMBIR (2 łyżki startego na tarce) 1/2 POMARAŃCZY BULION (ok 150ml) CYNAMON (1 łyżeczka) IMBIR W PROSZKU (1,5 łyżeczki) GOŹDZIKI (całe - ok 8-10szt) SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (1/2 łyżeczki) CHILLI W PROSZKU (opcjonalnie) (1/2 łyżeczki) MASŁO (1,5 łyżeczki) DO PODANIA: JOGURT GRECKI/ŚMIETANA 12% (2-3 łyżki) PESTKI DYNI (2-3 łyżki) GRZANKI CZOSNKOWE Dynię kroimy w kostkę, układamy na folii aluminiowej, posypujemy cynamonem, imbirem, gozdzikami i pieczemy w 190* ok 35 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną z kosteczkę cebulę i starty imbir, smażymy 2-3 minuty by cebula zmiękła. Upieczoną dynię studzimy i przekładamy do blendera, dodajemy usmażoną cebulkę i imbir, całość blendujemy na gładkie puree. Przelewamy do garnka (jeśli puree wyszło grudkowate można je dodatkowo przecedzić przez drobne sitko) dodajemy bulion, skórkę i sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, doprawiamy słodką papryką, chilli, lekko solimy i podgrzewamy kilka minut. Gorącą zupę przelewamy do miseczek, wierzch polewamy śmietaną/jogurtem i posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Gotowe! |
(2 servings)
PUMPKIN, peeled (about 600g) 1 ONION FRESH GINGER (2 tablespoons grated) 1/2 ORANGE BROTH (about 150ml) CINNAMON (1 teaspoon) GINGER POWDER (1.5 teaspoons) CLOVES (whole - about 8-10szt) SWEET PEPPER POWDER (1/2 teaspoon) CHILLI POWDER (optional) (1/2 teaspoon) BUTTER (1.5 teaspoons) TO SERVE: GREEK YOGURT / SOUR CREAM (2-3 tablespoons) PUMPKIN SEEDS (2-3 tablespoons) TOASTING GARLIC Cut the pumpkin into cubes, put it on the foil, sprinkle with cinnamon, ginger, cloves and bake in 190 *C for about 35 minutes. On a frying pan, warm up the butter, add the chopped onions and grated ginger, fry for 2-3 minutes for the onion to soften. Cool down the baked pumpkin and translate it into a blender, add the fried onions and ginger, blend to get a smooth puree. Pour it into a pot (if its lumpy you can strain it through a fine sieve), add the broth, zest and juice squeezed out of 1/2 orange, season with paprika, chilli, salt and cook for a few minutes. Pour the hot soup into bowls, pour over with the cream / yogurt and sprinkle with roasted on a dry pan pumpkin seeds. Done! |
0 komentarze:
Prześlij komentarz