#161 zupa dyniowa z imbirem, cynamonem i pomarańczą

// // Leave a Comment
zupa dyniowa z imbirem, cynamonem i pomarańczą
pumpkin soup with fresh ginger, cinnamon and orange

zupa dyniowa z imbirem, cynamonem i pomarańczą

(2 porcje)
DYNIA, obrana (ok 600g)
1 CEBULA
ŚWIEŻY IMBIR (2 łyżki startego na tarce)
1/2 POMARAŃCZY
BULION (ok 150ml)
CYNAMON (1 łyżeczka)
IMBIR W PROSZKU (1,5 łyżeczki)
GOŹDZIKI (całe - ok 8-10szt)
SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU (1/2 łyżeczki)
CHILLI W PROSZKU (opcjonalnie) (1/2 łyżeczki)
MASŁO (1,5 łyżeczki)

DO PODANIA:
JOGURT GRECKI/ŚMIETANA 12% (2-3 łyżki)
PESTKI DYNI (2-3 łyżki)
GRZANKI CZOSNKOWE 

Dynię kroimy w kostkę, układamy na folii aluminiowej, posypujemy cynamonem, imbirem, gozdzikami i pieczemy w 190* ok 35 minut. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną z kosteczkę cebulę i starty imbir, smażymy 2-3 minuty by cebula zmiękła. Upieczoną dynię  studzimy i przekładamy do blendera, dodajemy usmażoną cebulkę i imbir, całość blendujemy na gładkie puree. Przelewamy do garnka (jeśli puree wyszło grudkowate można je dodatkowo przecedzić przez drobne sitko) dodajemy bulion, skórkę i sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy, doprawiamy słodką papryką, chilli, lekko solimy i podgrzewamy kilka minut.
Gorącą zupę przelewamy do miseczek, wierzch polewamy śmietaną/jogurtem i posypujemy podprażonymi na suchej patelni pestkami dyni. Gotowe!

(2 servings)
PUMPKIN, peeled (about 600g)
1 ONION
FRESH GINGER (2 tablespoons grated)
1/2 ORANGE
BROTH (about 150ml)
CINNAMON (1 teaspoon)
GINGER POWDER (1.5 teaspoons)
CLOVES (whole - about 8-10szt)
SWEET PEPPER POWDER (1/2 teaspoon)
CHILLI POWDER (optional) (1/2 teaspoon)
BUTTER (1.5 teaspoons)


TO SERVE:
GREEK YOGURT / SOUR CREAM  (2-3 tablespoons)
PUMPKIN SEEDS (2-3 tablespoons)
TOASTING GARLIC

Cut the pumpkin into cubes, put it on the foil, sprinkle with cinnamon, ginger, cloves and bake in 190 *C for about 35 minutes. On a frying pan, warm up the butter, add the chopped onions and grated ginger, fry for 2-3 minutes for the onion to soften. Cool down the baked pumpkin and translate it into a blender, add the fried onions and ginger, blend to get a smooth puree. Pour it into a pot (if its lumpy you can strain it through a fine sieve), add the broth, zest and juice squeezed out of 1/2 orange, season with paprika, chilli, salt and cook for a few minutes.
Pour the hot soup into bowls, pour over with the cream / yogurt and sprinkle with roasted on a dry pan pumpkin seeds. Done!

0 komentarze:

Prześlij komentarz