salad with baked zucchini, dried tomatoes, sunflower seeds and balsamic sauce
sałatka z pieczoną cukinią, suszonymi pomidorami, prażonymi pestkami słonecznika i sosem balsamicznym
(2 porcje) 1 MAŁA CUKINIA POMIDORKI KOKTAJLOWE (ok 250g) SUSZONE POMIDORY w oliwie (7-8szt) PESTKI SŁONECZNIKA (2 łyżki) SUSZONA BAZYLIA SŁODKA PAPRYKA W PROSZKU SUSZONY CZOSNEK PŁATKI CHILLI (opcjonalnie) OCET BALSAMICZNY OLIWA Z OLIWEKEXTRA VERGINE SÓL PIEPRZ Cukinię kroimy w ok 1cm plastry, przekładamy do naczynia, skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, posypujemy bazylią, czosnkiem, papryką i ew chilli, mieszamy by plasterki pokryły się w miarę równomiernie i układamy je na papierze do pieczenia. Zapiekamy w 200* ok 15 minut (cukinia powinna lekko się zrumienić) Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, suszone pomidory w paseczki, upieczone plasterki cukinii w ćwiartki. Składniki przekładamy do miseczek. Posypujemy prażonymi przez ok 1-2 minuty (na suchej patelni) pestkami słonecznika. Skrapiamy octem balsamicznym, oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Gotowe! | (2 servings) 1 SMALL ZUCCHINI CHERRY TOMATOES (about 250g) SUN-DRIED TOMATOES in olive oil (7-8pcs) SUNFLOWER SEEDS (2 tablespoons) DRIED BASIL SWEET PEPPER POWDER DRIED GARLIC CHILLI FLAKES(optional) BALSAMIC VINEGAR EXTRA VERGINE OLIVE OIL SALT PEPPER Cut the zucchini into about 1cm thick slices, translate into a bowl, add some olive oil and balsamic vinegar, sprinkle with basil, garlic, chilli pepper and mix. Put the slices on the baking paper and bake in 200*C for about 15 minutes (zucchini should brown a bit) Cut the cherry tomatoes in halves, dried tomatoes into strips, warm zucchini slices into quarters. Move the veggies into bowls. Sprinkle with roasted for about 1-2 minutes (on a dry pan) sunflower seeds. Pour over with some more balsamic vinegar, olive oil, season with salt and pepper and stir. Done! |
0 komentarze:
Prześlij komentarz