#164 zdrowe ciastka owsiano-dyniowe z cynamonem i orzechami

// // Leave a Comment
zdrowe ciastka owsiano-dyniowe z cynamonem i orzechami
healthy oat&pumpkin cookies with cinnamon and nuts

zdrowe ciastka owsiano-dyniowe z cynamonem i orzechami

MĄKA PEŁNOZIARNISTA (1 szklanka)
PŁATKI OWSIANE (1,5 szklanki)
PUREE Z DYNI * (1/2 szklanki)
1 DUŻE JAJKO
MIÓD (1/3 szklanki)
CUKIER TRZCINOWY (1/3 szklanki)
GORZKA CZEKOLADA, posiekana (100g)
ORZECHY LASKOWE, posiekane (1/2 szklanki)
PROSZEK DO PIECZENIA (1/2 łyżeczki)
SODA OCZYSZCZONA (1/2 łyżeczki)
CYNAMON (ok 1,5 łyżeczki)
SÓL (szczypta)

Przygotowujemy 2 miski: w jednej łączymy mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sodę, cukier, cynamon. Do drugiej wbijamy jajko i roztrzepujemy, dodajemy puree dyniowe, miód, mieszamy. Łączymy zawartość obu misek, dodajemy posiekane orzechy i czekoladę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżką nabieramy ciasto przekładamy na blachę formując ciastka (zachowujemy kilkucentymetrowe odstępy). Pieczemy ok 15 minut w temp 180* by ciacha lekko się zrumieniły. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy. Gotowe! 
(po  wyjęciu z piekarnika ciastka są miękkie, później lekko twardnieją, jeśli jednak wolicie typowo "chrupiące" możecie popiec je nieco dłużej)

* PUREE Z DYNI, domowe
(1 szklanka)
Dynię (ok 400g bez skóry) kroimy na kawałki, układamy na żaroodpornej blaszce do pieczenia (lub na folii aluminiowej) i zapiekamy w 180* ok 40 minut. (ma być miękka)
Upieczoną blendujemy na gładki mus. (w razie potrzeby dolewamy nieco wody)

WHOLEWHEAT FLOUR (1 cup)
ROLLED OATS (1.5 cups)
PUMPKIN PUREE* (1/2 cup)
1 LARGE EGG
HONEY (1/3 cup)
BROWN SUGAR (1/3 cup)
DARK CHOCOLATE, chopped (100g)
HAZELNUTS, chopped (1/2 cup)
BAKING POWDER (1/2 teaspoon)
BAKING SODA (1/2 teaspoon)
CINNAMON (about 1.5 teaspoons)
SALT (a pinch)


Prepare 2 bowls: in first mix the dry ingredients: flour, cereal, baking powder, baking soda, sugar, cinnamon.. In the second, mix the egg, pumpkin puree and honey. Combine the contents of both bowls, add the chopped nuts and chocolate. Drop spoonfulls of the dough onto baking paper forming cookies  (spacing several inches apart). Bake about 15 minutes  in 180*C until slightly browned. Put out of the oven, cool down. Done!
(just after baking cookies  are quite soft, then they get slightly herder, but if you prefer the typical "crispy" cookies you can try baking  them a little longer).


* homemade PUMPKIN PUREE
(1 cup)
Cut the umpkin (about 400g without skin) into 4-5 cm cubes, put on a baking tray (use baking paper or an aluminum foil) and bake in 180*C degrees for about 40 minutes until soft.
Blend the baked pumpkin into smooth mousse. (adding some water if necessary)

0 komentarze:

Prześlij komentarz