#170 wilgotne ciasto czekoladowo-migdałowe z wiśniami (bez mąki)

// // Leave a Comment
chocolate almond cake with cherries gluten free

wilgotne ciasto czekoladowo-migdałowe z wiśniami (bez mąki)

(blaszka śr ok 22cm)
CIASTO:
MIGDAŁY (zmielone) (150g)
CZEKOLADA GORZKA (125g)
CUKIER BRĄZOWY (150g)
KAKAO (3 łyżki)
MASŁO (100g)
3 DUŻE JAJKA 
SKÓRKA STARTA Z 1 POMARAŃCZY + sok
WIŚNIE W SYROPIE (250g)
BRANDY (3 łyżki) (opcjonalnie)

KREM:
GORZKA CZEKOLADA (ok 100g)
ŚMIETANA 30% (bardzo zimna) (250ml)

WIERZCH:
MASCARPONE (ubite mikserem)
ŻURAWINA I BORÓWKI (świeże lub rozmrożone)
CUKIER
CUKIER PUDER


Do miski wsypujemy migdały, dodajemy kakao, cukier i skórkę pomarańczową, mieszamy. Dodajemy masło (powinno być miękkie), jajka i mieszamy energicznie rózgą (lub mikserem) do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną czekoladę. Masę przelewamy do formy i pieczemy w 180* ok 35-40 minut. (do wilgotnego patyczka). 

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, studzimy. Do miski (musi być zupełnie sucha) wlewamy śmietankę i ubijamy mikserem. Śmietankę powoli łączymy powoli z rozpuszczoną czekoladą (na najniższych obrotach miksera). 

Wystudzone ciasto dzielimy na 3 części (środkowa powinna być najcieńsza). Na spodzie układamy wiśnie, pozostały syrop łączymy z brandy i 3-4 łyżkami soku pomarańczowego. Połową syropu nasączamy spód. Na wiśniach układamy 2 warstwę ciasta, ponownie nasączamy, smarujemy kremem i przykrywamy trzecią warstwą ciasta, lekko dociskamy. 

Żurawinę i borówki (lub inne owoce) obtaczamy w cukrze pudrze i zwykłym cukrze
Wierzch smarujemy ubitym mascarpone, na nim układamy  owoce,  posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!

0 komentarze:

Prześlij komentarz