(2 porcje)
PIERŚ Z KURCZAKA (250-300g)
SAŁATA LODOWA/ RZYMSKA/ MIX SAŁAT (2 garście)
1 DOJRZAŁA POMARAŃCZA
CZERWONA PAPRYKA (pół)
ORZECHY WŁOSKIE (garść)
SUSZONA ŻURAWINA (garść)
CYNAMON (pół łyżeczki)
OLIWA Z OLIWEK (1-2 łyżki)
MIÓD (łyżeczka)
SÓL I PIEPRZ
DRESSING:
SOK WYCIŚNIĘTY Z POMARAŃCZY (2 łyżki)
OLIWA Z OLIWEK (5-6 łyżek)
OCET WINNY (1 łyżka)
MUSZTARDA (2 łyżeczki)
MIÓD (2 łyżeczki)
CYNAMON (pół łyżeczki)
SÓL I PIEPRZ
Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do osobnego naczynia, dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, łyżeczkę miodu, szczyptę soli, pieprzu i cynamonu, mieszamy. Mięso wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy kilka minut by lekko się zrumieniło. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki, usuwamy nadmiar błonek i kroimy na kawałki. Paprykę kroimy w kostkę. Orzechy siekamy i prażymy razem z żurawiną na suchej, rozgrzanej patelni, ok 2-3 minuty. Na dnie miseczek układamy sałaty, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy solą i pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny, lekko mieszamy. Łączymy składniki dressingu i polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Gotowe!
0 komentarze:
Prześlij komentarz